Pomoc, můj partner odmítá být citlivější!

03.05.2011 | Vztahy

Milujete ho a chcete mu pomoct, když má nějaký problém. Jenže on je tvrdý jako skála. Odmítá vaši snahu i zoufalé pokusy o sblížení. Jak s ním navázat kontakt, aby se vám svěřil s tím, co ho trápí?

Víte, jaký je velmi častý námět konverzace psychologa a jeho klientky, nebo dvou kamarádek, které si jdou spolu sednout na kávu? Partner, který je emocionálně uzavřený tak, že není schopen svěřovat se se svými pocity, plány a starostmi. S takovým žije i čtyřiatřicetiletá Jitka. „Můj manžel měl velké a dlouhodobé starosti v práci, na které navazovaly narůstající dluhy. Já věděla, že se něco děje, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že chce vyhlásit osobní bankrot a bojí se de facto o vlastní existenci,“ začíná své vyprávění sympatická úřednice. Na manžela tlačila, aby jí řekl, co se děje, jenže ten jí jenom odsekával, že je všechno v pořádku. „Bál se říct mi o pomoc, nechtěl rozebrat vůbec nic. Dospělo to takové fáze, že na mě byl až agresivní,“ vypráví Jitka. V tu chvíli si prý říkala, jestli ji její manžel ještě vůbec miluje.

Jak si vyložit jeho chování? Jednoduše. Manžel nebyl ochotný emocionálně se otevřít, takže okolo sebe postavil zeď, kterou ani Jitčiny slzy, domlouvání či vyhrožování nerozbouraly. Máte to doma podobně? Páčíte ze svého partnera kloudné slovo, když vidíte, že ho něco trápí, ale on není schopen vám to říct? Pak si počínejte podle následujících rad!

Nesnažte se partnerovi řídit život

Prostě neplatí to, co chcete vy, ale co chce on. Nutit ho do komunikativnosti je nesmysl. Vy byste měla poznat, zda je, nebo není ochoten podělit se o své problémy a pocity. Že je situace nezvladatelná, můžete usoudit podle následujících znaků:

-    Neustále se lituje, vždy své prohry dává za vinu někomu jinému, svoji bolest tlumí léky, alkoholem, hraním automatů, přemírou jídla a podobně.
-    Má nízké sebevědomí, stále hledá výmluvy pro své chování, operuje slovy, že „já už jiný nebudu“.
-    Nechce přijmout jakoukoli pomoc, odmítá všechno, co navrhnete, podle něj ho máte nechat být.
-    Hlásá, že nic nepotřebuje, nechce a nežádá – a už vůbec ne nějaké „milodary“! 

Jestliže partner k celé situaci přistupuje takhle, měl by navštívit odborníka, protože tady je každá rada drahá. Nejenže vede do záhuby sám sebe, ale i váš vztah. Je-li však aspoň trochu svolný k rozhovoru o vašich obavách a vycítíte z něj, že mu celá situace není úplně jedno, buďte trpělivá a pomozte mu se otevřít. Jak?

Jak začít mluvit se svým partnerem?

-    Začněte dodáváním odvahy a konejšivými slovy, dopřejte mu uznání.
-    V žádném případě na něj nenaléhejte, spíš mu nechte čas na všechny odpovědi, které žádáte.
-    Nechovejte se k němu jako matka (nevyčítejte, nekárejte, negativně nehodnoťte.)
-    Když se ptáte na jeho názor, tak mu taky dejte prostor, aby vám mohl všechno říct.
-    Buďte vnímavá k jeho náladám, třeba opravdu neprochází pohodovou fází života – našlapujte opatrně. 
-    Když si budete připadat v koncích, nebojte se požádat o pomoc psychoterapeuta, psychologa nebo kouče partnerských vztahů, který poradí, jak dál. Nebudete ani první, ani poslední, kdo ho osloví!
-    Dejte partnerovi čas. Ať se v něm „pokazilo“ cokoli, za den se to nejspíš nesrovná!
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!
Když to vyjde a vy budete svému protějšku milující a laskavou podporou, přestane s vámi bojovat o to, kdo v rodině nosí kalhoty, a nemá tudíž „právo“ si stěžovat. Uvidíte, že stres nahradí spolupráce a společné úsilí nad vzkvétajícím vztahem. I čtenářka Jitka už hrdě hlásí, že její manžel ocenil citlivý přístup a začíná být přístupnější! Tak proč byste to nezvládla i vy?

Co na to odborník? Odpovídá Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu www.mujvztah.cz
„Muži jsou v dnešní společnosti skutečně vychováváni k tomu, aby všechno zvládali, nebrečeli manželce na rameni a chlap, kterému se v práci nebo ve financích nevede, vlastně není pořádný chlap. Dnešní společnost však prochází takzvanou krizí role mužů ve vztahu a už dávno neplatí klasické rozdělení– muž vydělává a žena sedí doma, stará se o děti.“

Žena dokáže svého muže podpořit!
„Každý chlap by tedy měl pochopit a postupně přijmout, že není nic špatného na tom, pokud se mu v oblasti práce nebo peněz nevede. A hlavně, že má vztah a partnerku i od toho, aby jej v těžké době podpořila a pomohla mu nejen tím, že vychová jeho děti. My ženy jsme na stejné, ne-li někdy vyšší, intelektuální úrovni jako muži a jsme schopny jim dát kvalitní zpětnou vazbu.“

Kdy nemá cenu být vůči partnerovi vstřícná?
„Všem ženám bych ale zároveň vzkázala, ať dobře rozeznají míru, kdy má ještě smysl do muže investovat a kdy je lepší se sebrat a jít za lepšími zítřky s mužem jiným. Někdy mnohdy zbytečně dlouho setrváváme v nefunkčním vztahu s mužem, který se jen lituje a není ochoten pro změnu nic udělat. Nezapomeňte tedy, že to nejdůležitější na světě jste vy sama a vy také rozhodujete o tom, kdo má možnost s vámi čas trávit a sdílet životní cestu. Můžete partnera krátkodobě podržet a podpořit ho, pokud ale dlouhodobě pro svou změnu nic nedělá, zvažte, zda vám takový chlap stojí za to a hlavně, co vám vlastně do života dává.“





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat