Mění partnerské vztahy naši osobnost?!

10.12.2015 | Vztahy

Pokud vám kamarádi vyčítají, že jste se změnili, co máte nového partnera či partnerku, nemýlí se. Američtí psychologové tvrdí, že po vzniku nového vztahu dojde u obou partnerů k jistým psychologickým změnám, na které přátelé nelibě reagují. Tyto změny jsou ale nevyhnutelné.

Patrné je to především u adolescentů a mladých dospělých osob. U nich je totiž ještě silně vyvinuta potřeba podobat se vrstevníkům a přátelům. Takže nejprve se identifikují s kamarády, jimž se podobají. Jakmile ale najdou životního druha, začnou se podobat jemu. To znamená jistý odklon od přátel a podobnosti s nimi.

„Výsledky našeho dlouholetého studia dokazují, že většina přátel má problém s tím, že většina romantických partnerů jejich kamarády odvede z onoho přátelství. Také nám to ostře připomíná, jak se během adolescence mění svět vrstevníků. Kamarádi stejného pohlaví jsou méně důležití než romantičtí partneři, kteří začnou být důležitější,“ vysvětluje autor studie doktor Brett Laursen z Florida Atlantic University.

Podobnost je základní podmínkou přátelství u adolescentů. Nicméně navázání partnerského vztahu tato přátelství mění, protože vztah partnerský ve své důležitosti převáží nad vztahem přátelským. A tak se mladý člověk více snaží připodobnit partnerovi, i když tato změna znamená, že přestane být podobný s kamarády.

V konzumaci alkoholu se to také mění. Přátelé už neutvářejí návyky v konzumaci alkoholu jako dřív. Partneři naopak diktují podmínky. Přátelé prostě mají pravdu, když říkají: ‚Už nejsi stejný, jako jsi býval, když jsi byl sám,‘“ dodává doktor Laursen.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat