Svádění v baru či na ulici je konec. Co ho nahrazuje?!

12.01.2016 | Vztahy

Z nové generace dospělých se stává skupina zbabělců. Nikdy nebylo snadné na ulici oslovit protějšek, který se člověku zamlouval, vyjádřit mu náklonnost a pozvat ho na kafe či přímo na rande. Dnešní moderní technologie a internet ale tuto společenskou a lidskou ctnost zcela vymýtily. Mladí lidé tak spoléhají na aplikace a v bezpečí svého telefonu sice odhalují zájemcům mnohdy i genitálie, nicméně přímé komunikaci se vyhýbají. Podle vědců je to ale jejich škoda. Verbální komunikací člověk o sobě přenese jen sedm procent veškerých informací, zatímco neverbální – čichovou, sluchovou, pohybovou apod. – ve vteřině vyjádří zbytek.

„Dnes lidé tolik spoléhají na randění na internetu a věří, že je to jediný způsob, jak si vyrazit, ale osobní seznámení, i když v obyčejných každodenních situacích jako v řadě na poště či v kavárně, může vést k úžasným výsledkům,“ tvrdí expertka na vztahy Shelley Whiteheadová v rozhovoru pro deník The Independent.

Ten se tématem seznamování zabývá a shrnuje důvody, proč je mobilní a internetová seznamka špatně. A proč vede k frustraci a zklamání a nakonec i osamělosti, i když uživatelé denně osloví třeba desítky neznámých. Na jednu stranu nabízí tisíce a někdy i miliony profilů, které člověk může kontaktovat, ale nenabízí to nejpodstatnější – přímou osobní zkušenost.

Profesor behaviorální psychologie Nicholas Epley z University of Chicago k tomu říká: „Lidé si myslí, že sedět v klidu a samotě bude příjemnější než se účastnit trapné konverzace tváří v tvář, ale ve skutečnosti je opak pravdou. Každý je podle všech vědeckých podkladů mnohem šťastnější a má mnohem příjemnější pocit ze vzájemné komunikace, než když ji provádí přes média v izolaci.“

O tématu píše také magazín Forbes, který zdůrazňuje především biologické a evoluční zákonitosti komunikace při seznamování. Jen sedm procent komunikace (předávání informací) člověk může zprostředkovat písmem či ústně. Třiadevadesát procent všech ostatních informací o protějšku získáváme neverbálně z tělesných projevů, pachu, chování, pohybů apod.

Potíž je také v tom, že lidé neumějí mezi sebou komunikovat. Povídat si na ulici, v městské dopravě, obchodě či v čekárně je zvláště v Česku jev vzácný. Protože lidé se bojí hovořit nezávazně a toto umění vyžaduje nejen kuráž, ale také jistý trénink.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat