Chcete být psychicky v pořádku?

27.05.2016 | Vztahy

Třetí týden v květnu si psychologové a psychiatři ze Spojeného království připomínají týden mentálního zdraví, během něhož se snaží vyzdvihnout nejnovější poznatky v této oblasti a upozornit na ně veřejnost. Na konci týdne přicházejí s novým poselstvím roku 2016. Chce-li být člověk psychicky v pohodě a zdravý, měl by se zaměřit krom jiných věcí především na své vztahy – s partnery, kamarády a příbuznými. Jsou totiž pro mentální kondici tím nejpodstatnějším.

Léta podporují zdravotníci a psychologové teorii, že pro dobré zdraví duše je třeba mít zdravé tělo – pohybovat se dostatečně, zdravě jíst a dobře spát. To sice platí bezezbytku, ale jedním z největších rizikových faktorů pro rozvoj mentálních chorob a úpadku psychiky jsou nekvalitní sociální vazby. Tedy vztahy s lidmi v blízkém okolí. Tisíce studií z celého světa a všech možných kultur potvrzují, že naopak psychicky nejzdravější jsou ti lidé, kteří mají šťastné manželství, pevná a dobře fungující přátelství a silnou podporu v rodině a u příbuzných.

Ačkoli podle nedávného průzkumu britských psychologů, v němž se vyslovily dva tisíce dospělých, vyplývá, že polovina lidí lituje toho, že neinvestuje do vztahů s blízkými dost (času, prostoru, úsilí apod.), jen každý desátý člověk se při novoročním předsevzetí zaměřuje právě na vztahy s lidmi.

„Co neustále zas a znova slýcháme od našich expertů je, jak důležití přátelé a rodina jsou na cestě k uzdravení se z těžkých psychických chorob,“ dodává Nia Charpentierová z organizace Rethink Mental Illness v rozhovoru pro deník The Independent.

Člověk je po tisíce let tvorem společenským. Existují drobné výjimky, ale u většiny má nejzhoubnější vliv na psychiku a následně i fyzické zdraví právě sociální izolace. Dobré vztahy s partnery, přáteli a rodinou působí jako prevence na mnoha úrovních. Je prokázáno, že ve šťastném vztahu a s dobrými přáteli kolem se lidé dožívají nejvyššího věku, jsou chráněni před chorobami srdce a cév, méně ohroženi rakovinou, demencí a poruchami myšlení.






Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat