Proč naše manželství selhávají?

18.08.2016 | Vztahy

Zdá se to jako pravý a nejlepší důvod, proč vstoupit do manželství. Hluboká vzájemná sexuální přitažlivost, zamilovanost a touha po druhé osobě. Romantické důvody pro uzavření manželství jsou ale něčím novým, co se podle důkazů jeví jako důvod nevhodný. Podle odborníků na vztahy a manželství je právě romantický motiv důvodem, proč je dnes tak vysoká rozvodovost.

Protože touha, přitažlivost a zamilovanost po čase snadno vyprchají. Zmizí důvod proč být spolu a navíc se objeví někdo nový, kdo tyto silně pudové pocity znova vyvolá. Jen hrstce šťastlivců i na základě tohoto motivu manželství vydrží.

„Uzavřít manželství, protože jste hluboce přitahováni k někomu a protože se do něj hluboce zamilujete a protože po něm nesmírně toužíte, tohle vše jsou koncepty velmi nové. Přišly s romantismem, dorazily před 150 roky. Láska totiž nikdy předtím nebyla základem manželství, a rozhodně jím nebyla zamilovanost a vášeň,“ vysvětluje terapeutka Esther Perelová.

Manželství podle tradičního pojetí stálo na týmové hře, rodinném životě, společenském postavení, respektu a ekonomickém statusu. Moderní lidé sice tohle všechno také potřebují, ale navíc k tomu přidali další kriteria – vzájemnou fyzickou přitažlivost a lásku.

„Dnes chceme mít v manželích nejlepší přátele a důvěrníky a vášnivé milence, navíc žijeme dvakrát déle. Takový je model,“ vysvětluje Perelová, proč je náročné s vyššími nároky a očekáváními a v delším časovém horizontu manželství udržet.

V minulosti navíc manželé plnili povinnosti – vzájemné sexuální ukájení. „Dnes v romantickém nastavení ale chceme sexuální potěšení a sexuální propojení. Dnes nemáme sex, protože je to manželská povinnost,“ vysvětluje dále Perelová.

Dva partneři se spoustou požadavků a nároků stojí vedle sebe a téměř nikdy se v potřebách dokonale neshodnou. Naopak prostoru a kategorií pro neshodu je stále více, protože stále rostou nároky na to, co vše musí být naplněno a nasyceno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat