Proč se tak rádi líbáme na veřejnosti?

13.12.2016 | Vztahy

Líbání na veřejnosti či dokonce vášnivé objímání a osahávání bylo v minulosti naprostým tabu, které mravnostní policie potírala. Dodnes tohle chování mladších ročníků ty starší pohoršuje. Ale už není trestné. Také proto se mu mladí zhusta věnují. Důvod? Nikoli neschopnost ovládnout vášeň a touhu po milované osobě, ale snaha zlepšit si image a předvádět se před okolím.

Ukázaly to experimentální výzkumy psychologů z University of Kansas. Z výsledků jejich studie vyplývá, že dvojici muchlující se na veřejnosti rozhodně nevedou k tomuto chování žádné vyšší láskyplné motivy ani ty pudově sexuální. Jednoduše jde o sebestřednou touhu předvádět se a strhávat na sebe pozornost.

Někdy v životě se veřejného osahávání a líbání dopustili čtyři z deseti mužů a tři z deseti žen. A to zřejmě proto, že zatímco u mužů je to vnímáno jako velmi odvážné chování, ženy riskují pověst lehčí nátury.

„Ženy všech věkových skupiny, které se projevují intimně na veřejnosti nebo to samy iniciují, jsou vnímány jinak než muži,“ přiznává doktorka Nicole Martinezová z University of Kansas.

Nicméně naprostá většina mužů a žen nelíbá svůj protějšek na veřejnosti kvůli citům či touze mu v tu chvíli vyhovět, ale protože si tím snaží zvýšit vlastní prestiž a předvádět se s dotyčným.

„Většinu žen motivuje snaha vyvolat žárlivost a závist v jiných ženách, většinu mužů motivuje touha vypadat jako nadsamec,“ tvrdí Martinezová.

Silnější imunita

Ať už patříte k těm, kdo nemá s líbáním na veřejnosti problémy, nebo k těm, co je taková činnost neláká, alespoň v soukromí byste se mu bránit neměli. Minimálně proto, že je to skvělý prostředek k posílení imunity!

U dvojic, jež se líbají v průměru devětkrát denně, se mikrobiální složení úst téměř neliší. Pravidelné líbání zajišťuje tak čilou výměnu mikroorganismů, že má dvojice druhovou skladbu téměř shodnou.

Podle Remka Korta z nizozemské Organizace pro výzkum aplikovaných věd má líbání s průnikem jazyka do partnerových úst a výměna slin velký evoluční význam. Výměna bakterií je totiž důležitá pro obranyschopnost obou jedinců. Imunitní systém zareaguje na nové druhy z partnerových úst, vytvoří protilátky a tím se posílí. Pravidelná výměna slin dvojici spojuje nejen emočně. „Čím více se páry líbají, tím jsou si z mikrobiálního hlediska podobnější,“ dodává Kort.

A kupříkladu když jeden z partnerů vypije kvašený mléčný výrobek z probiotiky, může tyto blahodárně na zdraví působící bakterie předat také svému partnerovi. Za deset vteřin líbání mu předá až osmdesát milionů bakterií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat