Nefunkční manželství poškozuje srdce mužů

17.10.2017 | Vztahy

Muži žijící v nefunkčním manželství plném neshod a svárů často končí na lůžku kardiologů s infarktem srdce. Přitom u žen tato souvislost nevzniká, jejich srdci nefunkční manželství neškodí, ačkoli může působit zhoubně jinak. Vysvětlením je zřejmě odlišná evoluční potřeba obou pohlaví.

Zatímco ženy považují za nejdůležitější vztah, z něhož muž neodejde za žádných okolností a poskytuje zdroje pro přežití jí i potomkům, muži kladou důraz na fungující vztah, v němž mají dostatek sexu a snižuje se potřeba utíkat jinam.

Ví se dlouho, že pro obě pohlaví je fungující vztah ideálním nastavením, v němž jsou dlouhodobě zdraví a dožívají se vysokého věku. Nefunkční vztahy ale můžou působit zhoubně. V případě mužů škodí oběhové soustavě a zvyšují riziko infarktu. Vyplývá to z šestnáctiletého sledování více než šesti set manželství v Anglii a Skotsku.

„Změny v kvalitě manželského soužití předpovídají riziko onemocnění oběhové soustavy u mužů,“ tvrdí autoři z Univerzit v Bristolu a Glasgow.

Ženy ale vyhráno nemají. Potlačovaný emoční stres se u nich často projevuje jako rakovina.

Šťastní manželé si prospívají

Je jasné, že život v nefunkčním vztahu nebude prospívat ani našemu tělu, ani naší duši. Ovšem harmonické vztahy působí blahodárně! Vědci z Pensylvánie dokonce vyšetřením krve zjistili, že lidé žijící v manželství mají v krvi nižší hladinu stresového hormonu kortizolu.

Hormon, který při krátkodobém stresu chrání člověka a pomáhá mu v přežití, při chronickém stresu a tedy i dlouhodobém působení na tkáně vyvolává řadu velmi závažných onemocnění a postižení. Pro pevné zdraví a dlouhý život je dobré držet hladinu kortizolu v krvi co nejníže. Jedním z řešení je pevný vztah či přímo manželství.

Vědci z Univerzity Carnegieho a Mellona v Pittsburghu vyšetřili krev pěti set dospělých. A zjistili, že skupina jedinců žijících v manželství měla v průměru nižší hladinu kortizolu než skupina svobodných jedinců.

„U osob žijících v manželství jsme naměřili nejen nižší hladinu kortizolu obecně, ale také u nich během dne dochází k rychlejšímu přirozenému poklesu,“ tvrdí psycholog Brian Chin z Pittsburghu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat