Manželství snižuje riziko demence o šedesát procent

01.11.2017 | Vztahy

Samota je zlá a spolu s nedostatečným spánkem jedním z největších zabijáků dneška. Podle neurologů z Anglie prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demence. Manželství naopak riziko rozvoje těchto chorob snižuje o šedesát procent.

Podle autorů výzkumu trpí samotou více muži, protože oni obecně méně dbají na zdravý životní styl, když žijí sami. A právě zhoršené zdraví srdce a cév a také deprese ze samoty jsou největšími rizikovými faktory pro rozvoj neurodegenerativních onemocnění.

„Zřejmě to může být způsobeno tím, že muži žijící v manželství mají zdravější životní styl, lépe se stravují, konzumují méně alkoholu, méně kouří a častěji vyhledají lékaře při zdravotních potížích,“ míní profesor Eef Hogervorst z Loughborough University.

Lidé žijící sami mnohem častěji trpí depresemi a nemocemi oběhové soustavy. To jsou přitom silné faktory pro rozvoj demence.

„Víme, že deprese a onemocnění srdce jsou silnými rizikovými faktory pro rozvoj demence. Osamělost má stejný vliv… Jsme sociální tvorové a k omezování účinků stresu potřebujeme sociální podporu,“ míní profesor Hogervorst.

Změna chůze? Zpozorněte!

Demence je ve společnosti stále častější. Může za to především zvyšující se věk, jehož se lidé dožívají. Demence totiž bývá jedním z průvodců stáří. A často je bohužel odhalena poměrně pozdě, až když mohou léky a další způsoby terapie jen málo pomoci. Dá se ale toto onemocnění zjistit, ještě než se zcela rozvine?

Podle amerických vědců  je prvním projevem nastupující demence zpomalení chůze. Jakmile začne starší osoba chodit pomaleji, dochází u ní ke zmenšení pravé části hippokampu v mozku. Tato oblast přitom řídí paměť a prostorové vnímání. Pokud si však člověk včas uvědomí, že se jeho chůze zpomaluje, může vhodná léčba nástup demence výrazně zpomalit.

„Prevence a včasná léčba jsou klíčem ke globálnímu snížení počtu pacientů s demencí, ale současné přístupy zjišťování onemocnění jsou příliš invazivní a drahé, aby bylo možné je použít plošně. Náš výzkum naznačuje, že stačí měřit jednoduchou metodou změnu rychlosti chůze,“ tvrdí doktorka Andrea Ross z University of Pittsburgh.

Zpomalení chůze je s přibývajícím věkem přirozené, protože mozek prostě s věkem degraduje u všech osob. Ale záleží na tom, jak rychle a jak výrazně k tomuto zpomalení dochází. A s prodlužující se průměrnou délkou života je zapotřebí začít s prevencí mentálního úpadku včas. Ideální je sportovat i v pokročilém věku a dodržovat zásady zdravého životního stylu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat