Co nás ve vztahu spolehlivě ubíjí

21.09.2011 | Vztahy

Jen málokterá z nás propluje životem, aniž by zažila zklamání v partnerském vztahu. A přitom se nemusí jednat zrovna o žádná dramata, často se stane, že vztah tak nějak „vyšumí“.

Příčin, proč si zdánlivě z ničeho nic přestaneme rozumět, může být několik.

1.    Neustálá kritika

Nikdo není bez chybičky, ale neustále poslouchat, co všechno jsme udělaly špatně, jaké „hrozné“ nedostatky máme apod., to spolehlivě „odláskuje“ i sebezamilovanější ženu. Začne se cítit méněcenně, jakýkoli rozhovor s partnerem na podobné téma ji začne vyčerpávat a ona přestane do vztahu investovat. V okamžiku, kdy si změnu svého postoje uvědomí, začne hledat cestu, kudy ze vztahu ven. Je to totiž jediná možnost, jak si může uchovat poslední zbytky sebevědomí a sebeúcty, které v ní takový partner ještě zcela neudusil.

2.    Konec prvotní zamilovanosti

Občas se stává, že do vztahu vletíme po hlavě, i když ji v tu chvíli příliš nepoužíváme – na rozdíl od srdce. Zamilovanost dokáže neuvěřitelné věci. Jenže po nějaké době se může stát, že ony pomyslné růžové brýle, kterými jsme se na partnera dívaly, tak nějak spadnou a s příchodem každodenních starostí, jež se vyrojí například v začátcích společného soužití, se bezhlavá zamilovanost stane minulostí a postupně opadají i další city. Prvotní nadšení vystřídá zklamání.

3.    Málo ocenění

Ženy zastávají roli matek, hospodyní, kuchařek, pečovatelek, zaměstnankyň atd. – a to vše najednou. Většina z nich plní všechny tyhle úlohy ráda a s láskou, ale to ještě neznamená, že občas nepotřebují slyšet, jak je plní dobře. Ze začátku vztahu se stává celkem často, že muž vyjádří své uznání například za skvěle vystřihnutý nedělní oběd pro početné příbuzenstvo (ale dokonce i za romantickou večeři pro dva, nažehlené košile…), jenže postupem času se pochvaly apod. stanou vyslovenou vzácností. Co si budeme namlouvat, ženy mají komplimenty rády. Takže si to, milí pánové pamatujte, a chvalte či oceňujte. Pokud se bude žena cítit nedoceněná, může se stát, že to postupem času umoří i její city.

4.    Měníme se

Když je nám dvacet, představujeme si partnerský život jinak než ve třiceti nebo čtyřiceti. Co se nám zdálo přitažlivé tehdy, se dnes jeví spíše jako partnerova velká nevýhoda. Člověk si postupně uvědomuje, co chce, a mění se. Pokud se vyvíjejí oba partneři, s největší pravděpodobností k žádnému závažnému rozkolu nedojde. Jenže pokud se změní jen jeden z nich, hrozí, že vztah skončí.

5.    Nedostatečná komunikace

Žít spolu neznamená jen existovat vedle sebe. I když po letech mohou partnery pohltit starosti každodenního života nebo určitá míra stereotypu, je důležité, aby se o svůj vzájemný vztah i nadále starali. Klíčem k tomu všemu je samozřejmě komunikace. Oba partneři se musejí cítit milováni, potřebují vědět, že jsou i nadále důležitou součástí života svého protějšku. Pokud o tom pochybují, může se stát, že začnou zpochybňovat i své city…

6.    Nuda

„O víkendu děláme pořád to samé.“ „On nikdy nic nevymyslí.“ „Veškerá iniciativa je věčně na mně.“ Kolikrát už jsme tohle slyšeli? Nuda je zkrátka spolehlivým zabijákem vztahů a po čase se stane, že partner, který jeho udržování věnuje mnohem větší energii, se začne cítit vyčerpaný. A to už je jen krůček k citové únavě…

7.    Ztráta nezávislosti

Pro fungující vztah je důležité, aby si oba partneři uchovali jistou míru nezávislosti – aby nadále udržovali kontakty se svými přáteli, měli své koníčky, zkrátka aby se zcela neuzavřeli před světem. Pokud totiž ztratíte kontakt s okolím, hrozí, že se budete cítit na partnerovi příliš závislí, což může mnoha lidem vadit do té míry, že se postupně vytratí i jejich city.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Nevíte, jak získat toho pravého? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat