Při výběru partnera pořád rozhodují hlavně pudy

22.12.2017 | Vztahy

Vědci z USA analýzou DNA osob britské Biobanky prokázali, že lidstvo stále podléhá přírodnímu výběru. Upřednostňovány jsou tak geny pro mohutnější mužskou postavu a u žen pro časnější plodnost. Naopak pomalu mizí geny pro kuřáctví u mužů a pro rozvoj Alzheimerovy choroby u žen.

Když rozhodují pudy

Vědci se přitom domnívali, že v západní společnosti, v níž je život silně řízen socio-ekonomickými faktory, přírodní výběr nemá žádnou funkci. Ale má, i když je slabší než u jiných živočišných druhů.

„Je to slabý signál, ale prokázali jsme genetické důkazy, že přírodní výběr probíhá i v moderních lidských populacích,“ tvrdí jeden z autorů, evoluční genetik, doktor Joseph Pickrell z Columbia University.

Kuřácké geny na vymření?

Proč mizí kuřácké geny v mužské populaci, lze odhadnout.

„Je možné, že muži, kteří nenesou tyto škodlivé mutace, mají více dětí, nebo muži a ženy, kteří žijí déle, můžou pomáhat s vnoučaty, čímž se zvyšuje jejich šance na přežití,“ míní doktorka Molly Przeworská z Columbia University.

Jde o plodnost

„Problém zde je, že genetické varianty, které muže předurčují k větší a mohutnější postavě, většímu BMI, ho také předurčují k větší plodnosti,“ dodává doktor Jaleal Sanjak z University of California v Irvinu.

Američtí autoři využili data britské Biobanky, která shrnuje profily DNA půl milionu osob.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat