Lidé žijící v manželství jsou šťastnější než ti nezadaní

29.12.2017 | Vztahy

Manželství prý prospívá zdraví a celkové pohodě lidského života. Tedy pokud je fungující a spokojené. Kanadští vědci tvrdí, že to zřejmě bude tím, že lidé žijící v manželství jsou výrazně šťastnější než ti, kteří snášejí slasti a strasti života sami. To je pro single další těžkou ranou poté, co z řady výzkumů vyplynulo, že manželé také žijí déle.

Autoři nového výzkumu Shawn Grover a John Helliwell z Vancouveru jednak analyzovali data třiceti tisíc lidí v průběhu let 1991 až 2009, ale také použili výsledky výzkumu z let 2011 a 2013 zahrnující 328 tisíc Britů, v němž sledovali míru spokojenosti se životem.

Výsledky obou analýz hovoří jasně. Lidé žijící v manželství jsou výrazně spokojenější se životem a jsou celkově šťastnější než ti, kteří jsou single či ovdovělí nebo rozvedení.

„Zjistili jsme, že u lidí žijících v manželství nedochází k výraznému propadu spokojenosti se životem a štěstí, který se týká života lidí žijících mimo vztah, což naznačuje, že manželství může pomoci ulevit od některých těžkostí života ve středním věku, výhody manželství jsou dlouhodobé,“ tvrdí Grover a Helliwell.

Více peněz pro ženáče

Šťastné a spokojené manželství prospívá hlavně mužům. Dokonce více než ženám. A to na mnoha úrovních. Vědci také potvrdili, že ve srovnání s nezadanými kolegy, kteří si užívají svobodu, jsou silnější a mají vyšší příjmy.

Podobné závěry přinesli nedávno sociologové z USA. Ale není to nic překvapujícího. Většina zřízení západních států totiž podporuje manželství a diskriminuje finančně jedince, kteří žijí tzv. single život.

I kdyby pánům na příjmech nezáleželo, nemůžou skrývat oči před jiným faktem, tedy že manželství výrazně prodlužuje život. Tedy to spokojené. V něm pak muži umírají předčasně dvakrát méně než jejich vrstevníci, kteří žijí sami.

„U ženatých mužů je riziko infarktu srdce a smrtelné mrtvice o pětašedesát procent nižší než u mužů svobodných,“ tvrdí kardiologové z Duke University v Severní Karolíně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat