Čichání k partnerovu pyžamu či tričku ulevuje od stresu a uklidňuje

14.01.2018 | Vztahy

Řada lidí to dělá intuitivně. Čichá k tričku, košili či pyžamu, které nosil jejich partner, aby se uklidnila. Nebo si tričko milované osoby přibalí s sebou do kufru na daleké cesty. Sexy feromony těla milovaného protějšku skutečně působí uklidňujícím dojmem, především na psychiku žen. Prokázali to kanadští vědci v experimentálním výzkumu s tím, že naopak pach cizince ženu silně rozruší.

Psychologové z Britské Kolumbie předložili pokusným ženám několik košilí, z nichž jednu nosil jejich partner, ostatní cizí muži. Ženy měly nejen určit, která košile patří jejich milému, ale také se zapojit do testování reakcí a množství stresových hormonů v krvi.

U cizích bez efektu

Když žena přičichla ke košili partnera, výrazně se poté uklidnila a klesla u ní hladina stresových hormonů v krvi. Účinek byl ale o to silnější, když žena rychle a správně určila partnerův pach, byla tedy na něj naladěná.

Naopak při čichání ke košilím, které nosili cizí mužové, ženy vykazovaly projevy zvýšeného stresu a odpovídal tomu nárůst hladiny stresových hormonů v krvi.

V dalším experimentu autoři nejprve ženy vystavili úzkostné a stresující situaci, pak jim dávali čichnout opět k různým košilím. Ženy, které dostaly tu partnerovu, se uklidnily mnohem rychleji.

Láska na první očichání

„S globalizací světa lidé stále více cestují po světě a stěhují se do nových měst. Náš výzkum naznačuje, že něco tak jednoduchého, jako vzít si kousek oblečení, který měl partner na sobě, může pomoci snížit hladinu stresu a ulevit od úzkosti, když zrovna nejsme doma,“ uvedla autorka doktorka Frances Chen z University of British Columbia.

Ačkoli lidé mají ve srovnání s jinými savci čich poměrně slabý, stále hraje v sociální komunikaci velmi významnou roli. Z evolučního hlediska rozhoduje ve zlomku vteřiny třeba o tom, do koho se na první „pohled“ zamilujeme. Jsou to právě čichové vlastnosti, které tento fenomén řídí. A to jednoduše proto, že osoby, které mají nejodlišnější geny, nám voní nejvíce. Protože s nimi můžeme zplodit nejzdravější potomky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat