Řečí těla mluvíte i tehdy, když nechcete

20.08.2023 | Vztahy

Nonverbální komunikace často prozradí mnohem více, než sami chceme. Pokud se naučíme tyto gesta pozorovat, můžeme si snadno udělat obrázek o člověku, kterého známe jen chvilku. Ruce dokážou prozradit mnohem více, než si myslíme.

Nahlédnutí do tajů nonverbální komunikace, nám může pomoci jak s vlastním vyjadřováním, tak i nahlédnout do mysli ostatních. Můžeme se naučit kontrolovat sami sebe a dávat si pozor na to, co s rukama během rozhovoru děláme. Zároveň se naučíte číst lidi kolem sebe, během pár minut můžete poznat, zda vás lidé kolem poslouchají, zda s vámi souhlasí, nesouhlasí, cítí se nervózní, povýšení a tak dále. Poznejte, co znamenají tato gesta a zároveň jak snadno se dají zkrotit.

Kousání nehtů

Myslíte-li si, že jde o nevinný zlozvyk, jste na omylu. Kousání nehtů ve společnosti značí ješitnost, pocit nenahraditelnosti a to, že je jedinec lepší než všichni ostatní. Pokud je to váš problém, je na čase vrátit se nohama na zem a dávat si sakra pozor, kam své prstíky strkáte.

Kontrolování hodinek

Neustálá kontrola času prozrazuje nervozitu a netrpělivost. Způsobuje falešný dojem toho, že jedinec se nachází ve spěchu a to rozhodně nepůsobí přátelsky. Pokud tohle děláte vy, raději si strčte mobil do kabelky a dejte si zákaz ho během večera vyndávat. Pokud víte, že v určitý čas musíte odejít, nastavte si upomínku, která vám včas zazvoní. Je to mnohem přijatelnější, než sledovat každou minutu, jak utíká čas.

Přehnaná gestikulace

Často vidíme, jak se někteří neubrání přehnaným gestům a máchají zběsile rukama na všechny světové strany. Toto chování značí, že jedinec něco skrývá a měli byste se mít na pozoru. Jestli je zrovna tohle vaše slabost, snažte se svá gesta zmírnit na malá a kontrolovaná, která jsou známkou sebedůvěry a vůdčích schopností. Při komunikaci nezapomínejte na otevřené dlaně, které dávají najevo otevřenost a také to, že nic netajíte.

Ach, ty vlasy

Myslíte si, že točení pramínku vlasů na prst vypadá svůdně a sexy? No možná, spíže to značí nepozornost, nejistotu a to, že se daný jedinec snaží oklamat své okolí a tvářit se sebejistě. Věřte, že je lepší přiznat své nedostatky, že zrovna danému tématu nerozumíte, nemáte k němu co říct, zkrátka nic nekamuflujte. Věřte, že tímto přístupem si získáte větší oblibu a opravdové přátele. Přece nestojíte o přetvářku.

Ruce zaťaté v pěst

Zatnuté pěstičky vám prozradí pořádného vzteklouna a jsou znakem agrese. Zatnuté pěsti také dávají dost jasně najevo nesouhlas s vaším názorem a rozhodně o tom tyto jedinci nehodlají diskutovat. Na tuto reakci si dávejte pozor i vy, možná ji nevědomky děláte také, když vám zrovna šéf přidělí úkol, do kterého se vám nechce, a cítíte se naštvaní. Výlev svých emocí si nechte raději na později, až se za šéfem zavřou dveře.

Neposedné klepání prstů o stůl

Tohle gesto značí přímo melu v nitru duše. Daný jedinec se cítí ve spěchu, zmateně a má chaos ve svém vlastním nitru. V tuto chvíli není schopen přijímat jakékoli podněty zvenčí a nemá smysl mu věnovat pozornost. Pokud se v této situaci přistihnete vy, okamžitě s tím přestaňte, zavřete oči a zhluboka se nadechněte, váš mozek si potřebuje oddychnout a dát si pár minut pauzu a relaxovat. Raději se omluvte a na chvilku se někam zavřete.

Ruce mezi stehny

Toto gesto je velmi nevinné a značí plachost daného jedince, který raději mlčí, než by prosadil svůj názor. Rozhodně na takového člověka nenaléhejte a dejte mu prostor, mnohdy čeká na to, až ho vyzvete ke sdělení vlastního názoru, ale rozhodně ho k tomu nenuťte. Jestli tento problém trápí vás, snažte se ho malými krůčky překonávat, nejdříve ve svém okruhu přátel, které svým názorem jistě neurazíte a stejně tak to poté můžete aplikovat v práci.

Zdroj: www.indeed.com/career-advice/career-development/nonverbal-communication-skills, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769117/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat