Mýty o vztazích na oblíbenou psí knížku

20.03.2023 | Vztahy

Během posledních deseti let se soužití na tak zvanou psí knížku stalo naprosto běžné. Nikdo už svatbu snad ani neočekává! Je to ale dobře? A proč se vztah před svatbou nedá považovat za přípravnou fázi manželství?

Existují skutečné výhody, pokud jde o spolužití před svatbou? Scott Stanley, Howard Markman a Galena Rhoades z Denverské univerzity shromáždili data z několika studií a díky nim dospěli k jednoznačným závěrům. Sundejte růžové brýle, tohle je realita!

Soužití před svatbou testuje případné manželství

Pokud žijete společně, můžete se s potenciálním partnerem „učit“ žít. Zjistíte-li něco, co se vám nelíbí, je snadnější partnerství opustit. Na druhou stranu, jestli vztah projde několika zkouškami, lze předpokládat, že vzniklé manželství bude mnohem silnější. Teoreticky tento nápad zní skvěle, ale realita neodpovídá.

Denverský vědecký tým zjistil, že páry, které žijí společně, aby „otestovaly“ své případné manželství, vykazují větší pravděpodobnost konfliktu, zneužívání a nestability. Problém s výše uvedeným mýtem spočívá v tom, že tvrdíme, že pouhé soužití není jiné než manželství. Výzkum však naznačuje, že to není pravda.

Oba dva typy vztahů jsou stejně odlišné jako pronájem nebo nákup. Pronájem je často zvolen z důvodu možnosti opustit byt. Do pronajatých prostor se obvykle nic neinvestuje. (Tento myšlenkový proces zabraňuje investicím do vztahu, což snižuje šance na jeho úspěch.) Když naopak dojde ke koupi, vlastník nemovitosti má zájem prostory zvelebovat a renovovat.

Ze vztahu bez dokladu se dá snadněji odejít

Nesezdané soužití (kohabitace) je postavené na tom, že neexistuje žádná právní smlouva. Každý může jít vlastní cestou, pokud dojde k rozporům a neshodám. Žádné rozvody, právníci, dělení majetku. Je to jednodušší? Ani moc ne. Pravdou je, že podle statistik mnoho lidí přiznává určité problémy.

Odchod ze vztahu není tak snadný, jak se zdá. Kromě soudního rozhodnutí totiž existují i jiné překážky, jako je společný pronájem, hypotéka, domácí mazlíček, bankovní účet, nebo dokonce dítě.  Tohle všechno vytváří omezení a často vede k tomu, že páry zůstanou spolu, protože je prostě nákladné a komplikované ze vztahu odejít.

Sny o manželství nepřinášejí potíže

Vědci z Denveru zároveň v rámci své studie zjistili, že pokud jeden z partnerů sní o manželském životě, ale ten druhý o něm nechce ani slyšet, spěje to k problémům a rozpadu vztahu. A to se stává poměrně často, neboť on či ona tvrdí, že jim život na psí knížku nevadí, nicméně realita je obvykle trochu jiná. V touze neztratit partnera se muž či žena uchylují ke lži a trpí „zevnitř“. Co je pak lepší? Mít partnera, který si nechává zadní vrátka a do manželství se nehrne, nebo v sobě tutlat své sny a trápit se?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5956907/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat