Naučte se v práci zvládat nepříjemou kritiku

13.01.2021 | Vztahy

Sto lidí, sto chutí a stejné je to i se vším ostatním. Nikdy se nezavděčíte všem okolo sebe a je důležité, aby se člověk naučil kritiku přijímat, ale nenechal se odradit od svých rozhodnutí. Jak se vyrovnat se spravedlivou i nespravedlivou kritikou?

Kdo vás kritizuje?

Pokud kritika přichází od někoho, na kom vám záleží, a je vyslovena taktně, pak se ji snažte nebrat hned od první chvíle jako útok na vás. Zkuste se v první řadě zamyslet, zda není výtka opodstatněná a zaměřte se na fakt, že se vám dotyčný snažil pomoci a myslel to dobře.

Jestiže kritika přichází od někoho neznámého a pro vás nedůležitého člověka, pouštějte jedovaté poznámky jedním uchem dovnitř a druhým ven. S takovými, často anonymními hatery se nejčastěji setkáte na sociálních sítích a diskusních fórech. Jediné, o co jim jde, je zkazit vám náladu proto, že mají možnost. Takovým s klidem poděkujte za názor a dále se jimi nezabývejte.

Nálada mluví za vše

Mnoho z nás má povolání, kde se denně setkává s lidmi, kteří nám nejsou zrovna příjemní, dokonce jsou mnohdy arogantní a povýšení a člověk může jen mlčet a přikyvovat. To jednoho spolehlivě vytočí.

Pokud si ale vztek nevybije na nepříjemném šéfovi nebo zákazníkovi, zcela jistě si ho dotyčný přinese domů. Tam už se tolik držet nemusí a je otázkou několika minut, než ho doma někdo „vytočí“ natolik, že vlivem nahromaděného stresu naštvaný partner či spolubydlící metá jednu kritiku za druhou. V takovém případě si neberte výčitky příliš osobně. Slova s největší pravděpodobností patří tomu, kdo ho naštval před několika hodinami.

Proti gustu žádný dišputát

Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Kdo určuje pravidla oblékání, líčení či hudby, nebo třeba na výchovu dětí? Nikdo. Nebuďte tedy smutní, když vás někdo zkritizuje za váš vkus či názor. Dál dělejte věci tak, jak nejlépe umíte a jak je vám příjemné. Není nic horšího, než když se člověk vzdá svého názoru, jen aby byl součástí stáda.

Kritika při cestě na vrchol

Cenná rada vás může posunout dál. Pokud je vyslovena s citem a důrazem na konkrétní nedostatky, tak si takové kritiky važte. Poděkujte za názor a přemýšlejte o něm. Není ale kritika jako kritika. Pokud vám někdo vyčte něco, na čem jste strávili několik hodin urputnou dřinou, aniž by řekl, co konkrétně je na ní špatně, pak polkněte nadávky a rychle to pusťte z hlavy.

Hlavně klid

Nejdůležitějším faktorem pro zvládnutí kritiky je naše sebevědomí. Naučte se ovládat své ego, ale zároveň se snažte nepodceňovat sebe sama a více si věřte. Jedině člověk se zdravým sebevědomím dokáže kritiku snést a využívat ji ve svůj prospěch.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat