Pošramocenou psychiku po hádce vyléčí obejmutí

12.03.2021 | Vztahy

Hádky jsou v některých etapách partnerství nevyhnutelné. Ale je potřeba k nim přistupovat věcně a umět je uzavřít. Na konci každé výměny názorů by se partneři měli obejmout. Jak se říká, do postele by měli jít vždy ruku v ruce. Podle vědců z Pensylvánie je totiž fyzický kontakt po hádce nezbytný pro zachování zdravé psychiky.

Deprese kvůli hádkám

Hádka s milovaným člověkem může vyvolat negativní stres, který poškozuje psychiku i tělo. Vážný a opakovaný stres tohoto druhu může vést až k úzkostem, paranoie, pocitu osamění, depresím a psychiatrickým onemocněním.

„Konceptuálně vzato může stres bránit před těmito důsledky podporou řady pozitivních procesů, protože vysílá signály o tom, že je o druhého pečováno, že není vyloučen, že je chráněn i přesto, že došlo ke konfliktu. Dotek mezi osobami souvisí s vyšším pocitem bezpečného připoutání, partnerskou podporou, posílením intimity, vyšším uspokojením se vztahem a snazším řešením konfliktů,“ vysvětluje doktor Michael Murphy z Carnegie Mellon University.

Síla jednoduchého gesta

Jemu se podařilo prokázat, že partneři, kteří se po hádce dokážou obejmout, trpí mnohem méně negativními změnami nálad a stresem, i když je taková hádka vážná.

„Konflikty nezávisle na jiných faktorech souvisí s negativními účinky na psychiku následující dny, ale pokud ve stejný den konfliktu člověk zažívá objetí od partnera, s nímž se hádal, dojde k výraznému oslabení negativního účinku a pozitivní změně ve dnech následujících po konfliktu,“ tvrdí doktor Murphy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat