Lidi soudíme podle jejich postavy

11.03.2021 | Vztahy

I když se vědomě bráníme, jako lidé si při prvním setkání s novou tváří tvoříme během několika zlomků vteřiny úsudek o povaze majitele tohoto obličeje. Děje se to zcela podvědomě a pudově. Výzkumů na toto téma s moderními technologiemi snímajícími jak pohyb očí po obličeji dotyčného, tak reakce jeho mozku, existují kvanta. Psychology z Texasu ale zajímalo, zda k vytváření předsudků dochází také na základě tvaru postavy. A podle očekávání byla odpověď v tomto smyslu kladná.

Jinými slovy lidé si tvoří předsudky o povaze druhých na základě toho, jakou postavu má člověk, s nímž se potkají. Fit osoby s typicky mužskou či typicky ženskou postavou hodnotíme jako aktivnější, otevřenější, ale také prchlivější a hádavější. Osoby s nadváhou a obézní sice jako lenochy, ale také jako svědomitější a vlídnější jedince.

Jak vnímáme postavu druhých

Jinými slovy stereotypní tvar postavy mužů a ženy (široká ramena a útlý pas versus útlá ramena a široké boky) si spojujeme s aktivními vlastnostmi, vnímáme je tedy jako nadšené a sebevědomé jedince. Naopak majitele tukových polštářů máme tendenci vnímat jako pasivní – tedy líné a bezstarostné jedince.

Psycholožka Ying Hu z University of Texas v Dallasu provedla experimentální výzkum se studenty. Představila jim 140 mužů a žen různých postav. A pokusné osoby měly hodnotit osobnostní vlastnosti dotyčných. Huová přitom použila především terminologii tzv. velké pětky – otevřenost novým věcem, svědomitost v úkolech, extraverzi, přístupnost druhým a neuroticismus (tendence k rychlému střídání nálad a negativním emocím).

Prchliví hubeňouři?

Zatímco jedinci v kondici byli obecně hodnoceni jako extroverti, kteří se ale také rádi hádají a jsou prchlivější, lidé s nadváhou či obézní byli vnímáni jako introverti, plaší, důvěryhodní a závislí jedinci.

„Podle našich znalostí je to první výzkum zvažující roli dalších vlastností těla krom výšky a váhy ovlivňující naše úsudky o osobnosti druhých lidí,“ uvedla profesorka Alice O’Toole z University of Texas v Dallasu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat