Svatba v kostele zvyšuje riziko rozvodu

30.05.2021 | Vztahy

Dnešní páry mohou uzavřít tzv. sňatek humanistický. Humanisté totiž věří, že uplatňováním zdravého rozumu lze žít morálně, citlivě a bez potřeby víry v nadpřirozeného Boha. Skotští sociologové zjistili, že za posledních čtrnáct let praxe končí humanistická manželství rozvodem třikrát méně než manželství církevní a civilní.

Humanistický sňateční obřad je nenáboženský obřad vedený státem pověřeným humanistou, který praktikuje humanistickou filozofii a má ze zákona právo oddávat.

Humanisté odmítají nadpřirozenou autoritu, ale činí etická rozhodnutí na základě rozumu, empatie a soucitu s jinými lidmi a také ostatními cítícími zvířaty. Humanisté dávají svému životu smysl hledáním štěstí a pomáháním druhým v nalezení osobního štěstí. Z hlediska tradiční klasifikace jsou nevěřícími agnostiky.

„Nová data dokazují, že humanistická svatba může být dobrým začátkem pro každý pár. Tyto svatby jsou velmi osobní, obřad je jedinečný pro každý pár a oddávající před obřadem velmi blízce pozná oba snoubence,“ uvedl mluvčí organizace Humanists UK Andrew Copson.

Podle psychologů můžou mít humanisté větší úspěch v manželství proto, že jsou to většinou osoby s vyšším vzděláním, lepším socioekonomickým postavením a ve vyšším věku. To vše působí pozitivně na délku a trvání manželství.

Jak je to se psí knížkou?

Podle skotských psychologů navíc status manželství obecně působí také psychologicky. Jak zjistili, dvojice žijící na hromádce se 2,5krát více trápí nedůvěrou a pochybnostmi o partnerovi.

Z průzkumu u pěti tisíc osob vyplývá, že každý šestý člověk žijící s partnerem na hromádce si není jistý věrností svého protějšku a vyvolává to v něm stres.

Manželské páry si stejně jako ty žijící společně bez posvěcení svazku státem cení nejvíce komunikace, důvěry a oddanosti. Míra pochybností mezi nemanželskými dvojicemi je ale 2,5krát vyšší než mezi manželi.

Sedmašedesát procent lidí považuje důvěru v partnera za nejpodstatnější, dvaapadesát procent si cení nejvíce komunikace a sedmatřicet procent považuje za velmi důležitý také vzájemný závazek a oddanost. Jen devatenáct procent považuje za nejpodstatnější věrnost, třináct procent dobrý sexuální život a dvanáct procent hezký zevnějšek partnera.

„Naprosto podporujeme manželství u osob, které se pro něj rozhodnou svobodně, ale myslíme si, že i jiné formy vztahu můžou být milující a oddané sobě. Podle našeho výzkumu stále platí, že kvalita vztahu je pro jeho trvání důležitější než pouhý status,“ uvedl Chris Sherwood ze společnosti Relate, která výzkum provedla.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat