Rozvod: Nejdříve řešte děti, až pak sebe

29.04.2019 | Vztahy

Někdy vztahy nevycházejí, ačkoli bychom si přáli, aby tomu bylo opačně. Problém nastává, pokud jsou v nevydařeném vztahu, který je odsouzen k rozpadu, také děti. Když dojde na lámání chleba, je třeba se domluvit, jakým způsobem se o péči o dítě podělíte, a zvážit, co pro ně, ale také pro vás bude nejlepší.

Detaily až na prvním místě

Přestože jste nejspíš plni emocí, snažte se při řešení záležitostí, které se týkají vašich dětí, zachovat chladnou hlavu. Myslete především na ně. Vy možná máte dobrý důvod, proč ve vztahu nepokračovat, ale vaše děti by si tuto cestu jistě samy nevybraly. Je tedy třeba k celé věci přistupovat co nejšetrněji.

Záležitosti, jako je rozdělení společného majetku a podobně, je samozřejmě také třeba vyřešit. Protože se ale páry snaží co nejdříve rozstěhovat, je na prvním místě vyřešení společné péče o vaše dítě nebo děti. Proberte všechny detaily vzájemné výpomoci, včetně možnosti vyzvedávání nebo dopravování dítěte do školy, vzdálenost nového bydliště od toho stávajícího, schopnost dopravování dítěte na kroužky a také množství volného času, který budete mít pro své dítě k dispozici po pracovní době.

Pokud má jeden z rodičů náročnou pracovní dobu a vrací se z práce až pozdě večer, bude pro něj možnost střídavé péče asi komplikovaná. Pokud si nelze v práci dohodnout kratší pracovní dobu, většinou se rodiče uchýlí k modelu, kdy dítě zůstává přes týden u rodiče, který je na tom s časem o něco lépe a o víkendu přejíždí k druhému.

Nejčastěji děti zůstávají u matky a soud k tomu ve většině případů přihlíží. Pokud se ale dohodnete jinak a soud shledá dohodu mezi rodiči jako dítěti prospěšnou, není důvod, aby to nebylo opačně.

Střídavá péče ano, ale nejde jen o rodiče

Střídavá péče spočívá ve většině případů v tom, že dítě bývá jeden týden u otce a druhý u matky, což může fungovat, pokud mají bydliště ve stejné lokalitě. Nesmíte ale zapomenout, že dítě má také své návyky, přátelé a zájmy, které se většinou nachází v blízkosti jeho bydliště. Ačkoli se může dítě cítit v novém bytě pohodlně a je rádo v přítomnosti rodiče, může nedostatkem ostatního vyžití a odtrženo od kamarádů strádat.

Často se pak rodiče dohodnou na tom, že dítě bude přes týden u jednoho z rodičů a druhého bude navštěvovat o víkendu.

Mám situaci probírat s dítětem?

Ano i ne. Dost záleží na tom, v jakém je věku. Pokud jde o adolescenta, můžete s ním ve většině případů mluvit na rovinu a také nechat trochu na něm, kdy se s druhým rodičem bude vídat a na jak dlouho. Celá situace pak pro něj může být snesitelnější, když bude mít dojem, že může své rodiče vídat, kdy chce.

Bavíme-li se ale o mladších dětech, psychologové doporučují je před rozhodnutí, zda bude bydlet s matkou nebo otcem, vůbec nestavět. Rozpad vztahu je velký zásah do života a dítě, které nemá možnost situaci změnit, je na tom mnohem hůř.

Buďte tu pro ně

Ačkoli je rozchod stresující pro oba partnery, zaměřte se především na psychickou pohodu dítěte. Ubezpečte ho, že ho stále máte rádi, že se můžete vídat kdykoli bude chtít a že tu pro něj vždy budete oba dva. Děti si na novou situaci většinou rychle zvyknou, začátky ale bývají krušné. Připravte se na záplavu otázek a vždy na ně dítěti odpovězte. A především před ním partnera nikdy nepomlouvejte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat