Zbavte se trýznivé žárlivosti

Žárlivost je nezvaným hostem mnoha vztahů. Nikdo to nepřizná rád, ani sám sobě, a už vůbec ne partnerovi. Protože žárlit není moc sexy. A navíc ohrožuje to, na čem nám nakonec záleží nejvíc – vztah k milované osobě.

Občas nejsme moc důvěřiví, někdy jsme naštvaní, anebo dokonce začneme vyčítat. Když se to stane jednou nebo dvakrát, není to nic hrozného. Ale pokud se ze žárlivosti stane dlouhodobý problém, může to v nehorším případě skončit rozpadem vztahu. Proč vlastně žárlíme? Ne vždy je příčinou nevěra, často se za takovým chováním skrývá mnohem víc. Pokud se to týká právě vás, pomůžeme vám naučit se vypořádat se s žárlivostí trochu lépe.

Filmy a seriály nám žárlivost představují velmi dramaticky. Ve skutečnosti má ale se stalkingem, brutálními akty pomsty nebo házením věcí z okna přímo na ulici jen málo společného.

Druhy žárlivosti

Žárlivost totiž vyjadřuje každý jinak. Od lehké žárlivosti, se kterou se setkal asi každý z nás (to je ten pocit, když potkáte ex vašeho přítele a lehce se vám sevře žaludek), přes střední formu žárlivosti, která velmi často souvisí s nízkým sebevědomím a projevuje se téměř neustálým pocitem strachu ze ztráty partnera, až po těžkou žárlivost, kdy dotyčná osoba sleduje partnera na každém kroku a pečlivě zkoumá veškeré jeho jednání. 

Jak žárlí muži a jak ženy

Rozdíl je i v mužské a ženské žárlivosti. Muži se bojí především sexuální nevěry, zatímco ženy jsou žárlivé z emotivních důvodů – tedy mají strach, že se jejich partner zamiluje do někoho jiného. Evoluční biologie vychází z toho, že žárlivost máme v genech. Muži si už od pravěku chtějí zajistit pokračování rodu, ženy se touží stát matkami, kdy dítě bude mít i potřebnou podporu otce.

Jak se zbavit žárlivosti

Co lze dělat s žárlivostí? Dobrá zpráva je, že s ní lze pracovat. V prvním kroku je potřeba ji začít akceptovat, jakkoli se za ni stydíme a nejraději bychom ji nikdy nikomu nepřiznali, je důležité, abychom své pocity nepotlačovali. Jen tak ji nakonec budete moci přemoct.

Hledejte příčiny

Dejte si čas a zjistěte, odkud pramení vaše nedůvěra a vlastní nejistota. Zbavíte se tak bezmoci, když vás žárlivost opět přepadne.

Posilujte sebevědomí

Jenom ten, kdo miluje sám sebe, může být milován. I když to zní jako překonané klišé, je v tom trochu pravdy. Protože sebevědomí a sebedůvěra jsou extrémně důležité. Když přestanete podceňovat sami sebe, začnete možná i více věřit partnerovi.

Posilujte vztah

Ve vztahu, kde spolu partneři příliš nekomunikují a žijí spíše vedle sebe než spolu, si nedůvěra své místo najde hned. Právě v dlouhodobém vztahu jsou laskavá gesta a komplimenty (stejně jako fungující sexuální život) velmi důležitá.

Zdroj: myself






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat