Naučte se sebelásce

Naučit se sebelásce – dokážete to vůbec? Samozřejmě, že můžete! A většinu času dokonce musíte. Řekneme vám, proč a dáme vám několik užitečných tipů, jak to udělat.

V ideálním světě bychom všichni věděli, že každá lidská bytost – včetně nás samotných – je stejně cenná a milá, bez ohledu na výkonnost, vzhled a výši příjmu. Nebo spíše, nejen že bychom to věděli, ale také bychom to cítili a žili.

Proč se učit sebelásce

Ale ve skutečnosti poprvé zažíváme ve školce, že jediní populární lidé jsou ti, kteří nosí správné oblečení. A nejpozději se začátkem cenzury ve škole se učíme měřit a hodnotit sebe i ostatní způsobem, který má s bezpodmínečnou sebeláskou co do činění asi tak jako konzervované ravioli s originálními italskými těstovinami.

Jinými slovy, i když nám naši rodiče dávají všechny potřebné základy pro stabilní sebeúctu, je prostě obtížné rozvíjet sebepřijetí ve společnosti orientované na výkon. Jak již bylo řečeno, je samozřejmě v našem vlastním zájmu milovat sami sebe, protože jen tak se můžeme stát šťastnými, cítit soucit, vstoupit do vztahů a rozvíjet se. Proto je téměř naší dvojí povinností rozvíjet sebeúctu, a to jak ze sociálního, tak z individuálního hlediska.

Jak se můžeme naučit sebelásce?

Samozřejmě, že nemůžeme absolvovat kurz ve večerní škole, abychom se naučili sebelásce, ale musíme ji nějak začlenit do naší každodenní činnosti. 

Chovejte se k sobě jako ke svému nejlepšímu příteli

Svým způsobem je to nejvyšší, nejdůležitější a zároveň nejjednodušší pravidlo v učení se sebelásky. Ale protože to znamená tolik, chceme vám dát další tři příklady: Když má vaše přítelkyně špatný den, utěšujte ji a nechtějte po ní, aby se dala dohromady. Pokud udělala chybu, projevíte pochopení, a proto ji nedokončíte. Pokud je nespokojená sama se sebou, snažíte se jí ukázat její silné stránky a nejezdíte na příčinách její nespokojenosti.

Najděte něco, s čím jste každý den spokojeni

Ať už je to úspěch, vaše vlasy nebo váš oběd – najděte si něco malého. A pak si je zapište nebo si je alespoň krátce uvědomte. Takto se naučíte vnímat to pozitivní – v sobě i ve svém životě.

Udělejte pro sebe něco dobrého

Dejte si pauzu, udělejte si čas na sport nebo něco zdravého, co je dobré pro vaše tělo a mysl. Koneckonců, je vaším úkolem zacházet se sebou dobře – to znamená dělat to, co chcete.

Podělte se o svá přání a zájmy s ostatními

Nikdo nemůže číst vaše myšlenky. Vaše prostředí závisí na vás, abyste jim řekli, co se děje uvnitř vás. Říkat ne nebo žádat o pomoc není sobectví, alespoň ne negativní. Naopak!

Radujte se ze štěstí a úspěchu

Buďte hrdí na sebe a na to, co děláte, a pokud to bylo štěstí – radujte se! Zasloužíte si to stejně jako všichni ostatní. Poplácávání se po zádech nebo oslavování nemá nic společného s imaginací nebo sebezamilováním. Každý potřebuje potvrzení – dokonce i od sebe!

Nesrovnávejte se s ostatními

Nejlepší je začít tím, že na Instagramu nesledujete každého, jehož příspěvky vás znepokojují nebo se cítíte provinile. Protože dělají skvělé výlety, chodí do luxusních restaurací nebo mají skvělé tělo. Zaprvé, ukazují vám své životy, jak chtějí, abyste je viděli, zadruhé, vy jste středem svého života – a proto byste se měli nejprve naučit zajímat se o sebe, než se podíváte na ostatní.

Zdroj: názory autora, https://www.mindbodygreen.com/0-15295/how-do-you-actually-learn-to-love-yourself.html, https://www.psychologytoday.com/us/blog/click-here-happiness/202111/how-love-yourself-more






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat