Zdravý vztah je bez negativních emočních výkyvů

Hádáte se s partnerem často? Máte pocit, že to není v pořádku? Nebojte se, nemusí to být špatné znamení! Na rozdíl od jiných věcí…

Je pravda, že hádky nejsou nic příjemného a neustálé hádky mohou naznačovat, že se možná k sobě nehodíte. Rozhodující ale je, kvůli čemu se hádáte – a jak spolu potom opět vycházíte. V každém případě vězte, že hádky existují ve všech vztazích, dokonce i v tom zdravém, harmonickém a stabilním. Co je však důvodem k obavám, to jsou následující návyky a chování, protože naznačují, že v emoční rovině obou partnerů je něco zásadně špatně.

Vzájemné obviňování

Ve zdravých vztazích oba partneři přebírají odpovědnost za chybu. Svoji vinu si uvědomují, protože věří, že jim druhá osoba odpustí, když se omluví. Vzájemné obviňování proto není ve zdravém vztahu běžné.

Soutěžení

Konkurence možná může oživit podnikání, ale ve vztahu je naprosto k ničemu. Šťastní partneři se považují za tým, ne za soupeře. Kromě toho necítí žádnou potřebu „ukázat se“ svému partnerovi nebo se před ním prosadit – vědí, že jsou perfektní, takoví, jací jsou.

Pomsta

Ano, i ve zdravém a šťastném vztahu si partneři můžou ublížit. Nikdy se ale nesnaží své zranění druhé osobě oplatit. Vzájemné pochopení pomáhá odpouštět lépe než jakákoli pomsta.

Skrývání pocitů

I ve fungujícím vztahu můžete mít tajemství – ale pocity by neměly být jedním z nich. Naopak! Šťastné páry často používají své pocity jako základ pro komunikaci, aby například poskytly svému partnerovi zpětnou vazbu a pracovaly na svém partnerství. Koneckonců – ani šťastný vztah nefunguje jen tak sám od sebe.

Zákazy

Ve zdravém vztahu si partneři mohou navzájem dát svobodu, protože si navzájem důvěřují. Zákazy jsou obvykle známkou nejistoty – a to je vždy špatný předpoklad pro šťastný vztah.

Urážky a vysmívání

Úmyslně urážet partnera nebo se mu dokonce vysmívat před ostatními je pro šťastné páry naprosto nemyslitelné! Nakonec nejsou spolu proto, aby se povyšovali jeden nad druhým, ale že se budou navzájem podporovat.

Vzdát se sám sebe

Pokud si myslíte, že ve vztahu platí už jenom „my“, neobyčejně se mýlíte. Ve zdravém vztahu žijí oba partneři i svoje vlastní životy a vzájemně se podporují.

Zdroj: názory autora, https://www.aish.com/f/m/Ten-Signs-of-Emotionally-Healthy-Relationships.html, https://www.ny.gov/teen-dating-violence-awareness-and-prevention/what-does-healthy-relationship-look






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat