Většina manželských hádek nemá řešení

14.01.2022 | Vztahy

Pod pojmem italská domácnost se schovává pár, který se neustále hádá a usmiřuje. Soužití těchto dvou lidí bývá poměrně hlučné, ale na druhou stranu je lepší si emoce a problémy ve vztahu vyříkat, než je v sobě dusit. Bohužel, obvykle většinu potíží páry zametají pod koberec. Děláte to taky? Pak se připravte na to nejhorší!

Jednou z hlavních příčin partnerských neshod bývají finanční neshody, spory o autoritu, domácí práce, výchovu dětí, další roli sehrává i nevěra a žárlivost. Není neobvyklé, že se páry čas od času samy sebe ptají, zda se hádají stejně jako ty jiné. Tak ono ani nejde o frekvenci, spíš o to, jak dvojice konflikty zvládají.

Problémy jsou, ale přehlížejí se

Americký psychoterapeut John Gottman (79), jehož časopis Psychotherapy Networker  v roce 2007 označil za jednoho z deseti nejvlivnějších psychoterapeutů v posledním čtvrtstoletí, tvrdí, že u zdravých párů se hádky organicky vynořují z pevně zadaných rozdílů a tyto rozdíly jsou nevyhnutelné. Podle tohoto odborníka je však 69 % všech partnerských a manželských konfliktů v podstatě neřešitelných. Hodně lidí si totiž myslí, že potíže nějak „samy vyšumí“ bez toho, aby se o to nějakým způsobem zasloužili.

Když boj s partnerem způsobuje potíže

Obecně však platí, že dvě významné a konstruktivně neukončené hádky za týden psychologové považují za varovnou vlajku, která nervově zatěžuje oba aktéry. Pokud o takovou atmosféru nestojíte, naučte se neshody řídit a ovládat. A nejprve se zaměřte na maličkosti, jež vyžadují organizaci nebo změnu řádu rodiny, kupříkladu odvoz dětí do školy. Hádáte-li se o to, že ráno nestíháte, vstaňte o půl hodiny dřív a zaveďte nová pravidla.

Nikdy není pozdě začít se změnami

Pro mnoho dvojic tato nově vydobytá spolupráce představuje významný posun v otázkách společného soužití. Jsou pak schopné lépe se učit komunikaci a uzavřít i jiná, bolestivější témata a kauzy. Pokud ale k něčemu takovému navzdory drobnějším úpravám nedojde, není ostudou obrátit se na terapeuta. Některé záležitosti vyžadují přítomnost nezaujaté a fundované osoby, jakéhosi prostředníka se zkušenostmi, který může do složitějších situací vnést naději a návrhy řešení. V případě, že jsou obě strany svolné, procento neřešitelnosti konfliktů může výrazně poklesnout.

Zdroje: couplestherapyinc.com, lawyer-monthly.com, wikipedia.org, https://www.psychotherapynetworker.org/author/bio/3011/john-m-gottman-ph-d






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat