Charakteristika emocionálně velmi nedostupného muže

25.11.2023 | Vztahy

Spojila vás vášeň pro filmy i sport, a i když si nerozumíte tak úplně ve všem, doufáte, že zbytek přijde později – až se váš vztah rozvine a prohloubí. Ale skutečně k tomu dojde? Pakliže milujete někoho, kdo je emocionálně chladný, čeká vás zkouška ohněm!

Respektujete jeho názory i postoje. Sice si všímáte odlišností mezi vámi, ale zatím je považujete za roztomilé. V prvopočátcích partnerství se to stává. Ovšem jak čas plyne, uvědomujete si, že s tím původně vysněným princem něco není v pořádku. Ale co? Pokud dělá tyhle věci, je emocionálně nedostupný!

Nevystupuje ze své komfortní zóny

Emocionální nedostupnost (1) představuje to, že člověk není schopen nebo ochoten spojit se svým vnitřním já nebo cizí, druhou osobou. Většinou se zabývá jen těmi emocemi, které se mu zdají být povědomé a bezpečné, třeba jako radost. Když přijde nějaká životní rána (úmrtí někoho z rodiny, vážná nemoc a podobně), emocionálně nedostupný jedinec, v tomto případě muž, se vyhne projevům lítosti, strachu, studu i beznaději. V takových chvílích si až řeknete, že snad nemá srdce, čímž se vzdálenost mezi vámi a jím může prohloubit. 

Neumí dávat to, co zrovna potřebujete

Jelikož pohled na plačící ženu (ale také hysterickou, psychicky zlomenou atd.) je pro emocionálně vyprahlého jedince nepříjemný, potřebujete-li utišit nastavenou náručí, pohlazením či milými slovy, radši s tím dopředu nepočítejte. Dočkáte se jen mávnutí ruky a prohlášení, že věci přeháníte, chováte se dětinsky, děláte z komára velblouda, a beztak situace, která vás tíží, není tak vážná, jak se na první pohled zdá. V důsledku se s člověkem tohoto typu můžete cítit odstrčeně a opuštěně (1).

Chce být častěji sám

Přijde z práce, pozdraví a odebere se do své garáže. O svém dni, radostech ani starostech se nesvěřuje a ani se nezajímá o to, že třeba máte chuť dozvědět se o jeho životě něco „víc“. Někdy v jeho společnosti máte pocit, že mluvíte sama se sebou. Taky se často potýkáte s názorem, že trávit nějaký čas odděleně a mít svůj osobní život je zdravé – co na tom, že je to týden co týden (2)?

Zabývá se minulostí

Srovnává vás se svojí bývalou, která byla hubenější, průbojnější, taky lépe vařila a pečovala o dům. S jejím jménem se setkáváte pravidelně, až si někdy vedle ní přijdete jako šedá myš. Pronásledování minulostí je typickým příznakem emocionálně nedostupného muže, který se navíc ani nechce předčasně či unáhleně vázat, takže hovory o společné budoucnosti mírně řečeno váznou. Podle něj totiž nikdy není vhodná doba na tohle a tamto (2).

To, že je partner emocionálně nedostupný, však neznamená, že je vaším úkolem ho vodit za ručičku a učit. Jeho nestabilita si pravděpodobně dřív či později vyžádá profesionální terapii i trpělivost z vaší strany (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516809/, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat