Manželství je překvapivým lékem na demenci

11.03.2023 | Vztahy

Další dobrý důvod, proč zůstat spolu! Výzkum naznačuje, že manželství, která trvají po celý střední věk, mohou pomoci odvrátit kognitivní pokles.

O manželství už se toho napsalo hodně. Podle zlých jazyků je hrobařem lásky a libida, finanční pastí, a dokonce i omezovačem svobody. Ať už si o něm myslíte cokoli, má i svoje světlejší stránky. Tušili jste, že udržuje mozek funkční?

Prevence proti demenci

Lidé, kteří zůstali ve středním věku v manželství s jednou osobou po mnoho let, měli podle nedávné studie (1) zveřejněné v Journal of Aging and Health nižší riziko rozvoje demence ve stáří. K prozkoumání toho, jak může rodinný stav ovlivnit zdraví mozku, vědci použili data od 8 706 lidí, kteří byli zapsáni do studie HUNT, velkého průzkumu založeného na populaci z bývalého okresu Nord-Trøndelag v Norsku.

Akademici sledovali rodinný stav zúčastněných po dobu 24 let – od 44 do 68 let – aby zjistili, zda existuje souvislost s klinickou diagnózou demence nebo mírné kognitivní poruchy po dosažení věku 70 let. (Demence je považována za vážné poškození paměti, jazyka a myšlení, které narušuje každodenní fungování, zatímco mírné kognitivní poruchy na život nemusí mít zásadní vliv (2).)

Ve dvou se to lépe táhne

Účastníci byli rozděleni do jedné z následujících skupin: svobodní, nepřetržitě ženatí a vdané, rozvedení po celou dobu experimentu, rozvedení a znovu v manželství během studijního období, přerušovaně ženatí a vdané více než jednou, neustále rozvedení a rozvedené po celou dobu studia a ovdovělí (ovdovělé). Výzkumníci zohledňovali věk, pohlaví a úroveň vzdělání a monitorovali, jak faktory, jako je zdravotní stav, počet dětí, duševní potíže a absence blízkých přátel, ovlivňují pravděpodobnost rozvoje demence a kognitivního poklesu (1).

Problém jménem sociální izolace

Riziko demence bylo vyšší u nesezdaných, nepřetržitě rozvedených a přerušovaně rozvedených, zatímco lidé žijící v manželství vykazovali nejmenší „náchylnost“. Co za tím vězí? Jako jedno z možných vysvětlení se nabízí sociální izolace. Sociální izolaci charakterizuje nedostatek lidských spojení nebo podpory. A je to právě ona, která významně zvyšuje riziko předčasné smrti člověka a je spojena s asi 50% zvýšeným rizikem demence (1).

Autoři studie (1) poznamenali, že zatím s jistotou nevědí, zda před demencí chrání svatba nebo děti, ale jsou si jistí, že lidé, kteří mají nižší pravděpodobnost rozvoje demence, mají také vyšší šanci, že si najdou partnera a budou mít děti.

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/08982643221131926, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557444/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat