Odhalte skrytou manipulaci

Existuje hypotéza, že manipulace není výjimkou, ale pravidlem! Všichni manipulujeme. Neustále. V rodině, ve vztazích, v přátelství, v práci i v kanceláři... 

Manipulace je chování, jehož cílem je ovlivňovat druhé lidi ve svůj vlastní prospěch. Někdy je nenápadná, jindy velmi přímá. Manipulátoři nutí ostatní, aby jednali tak, jak chtějí (1). 

Dobrá, nebo špatná?

Manipulace má velmi špatnou pověst, ale není to tak jednoduché. Například rodiče chtějí své děti naučit zdravému stravování, a proto jim říkají, jak chutná brokolice a růžičková kapusta a že nezdravé alternativy a sladkosti nemají zrovna dobrou chuť. Úmysly jsou však jen ty nejlepší. Nejde o váš vlastní prospěch, ale o blaho a zdraví dítěte (1).

Jak odhalit manipulátora

Všichni jsme manipulováni a ovlivňujeme i ostatní. Aby se to nedělo ve váš neprospěch, je důležité, abyste manipulaci poznali a dokázali se jí bránit. Pravděpodobně to nebude fungovat vždy, a zvláště zkušené manipulátory je těžké odhalit, ale existuje několik tipů a strategií, které můžete použít.

Pokládejte otázky

Manipulace je obzvláště snadná, když jednoduše přijímáte to, co říkají ostatní. Abyste byli schopni rozpoznat možnou manipulaci, měli byste být tedy poměrně kritičtí. Informace byste měli střízlivě zpochybňovat, než je jednoduše přijmete a budete je považovat za samozřejmé.

Zkontrolujte své rozhodnutí

Když se rozhodujete, měli byste se zastavit a zeptat se sami sebe: Bylo to opravdu moje rozhodnutí? Vybírám si to, co já osobně chci? Nebo mi možná tuto cestu navrhl někdo jiný. Rady jsou dobré, ale nakonec byste se vždy měli rozhodnout sami.

Nespadněte do pasti viny

Pocit, že někomu něco dlužíte, se často používá k manipulaci. Často to lze pozorovat například v práci: kolega nabídne svou pomoc a zapojí se do projektu – a za nějaký čas za vámi přijde s žádostí. Možná si chce vyměnit směnu, nebo má práci, kterou by vám rád předal. Když jednáte z pocitu viny, často je za tím manipulace.

Nepropadejte šarmu

Půvab a krása nejsou špatné, ale lze je také použít k ovlivnění. Pokud se vás někdo snaží hodně okouzlit, měli byste alespoň zvážit možnost, že se s vámi snaží manipulovat.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Manipulace, názory autora - zbytek článku






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat