Osamělost je zhoubou pro zdraví

Osamělost na zdraví útočí podobně jako vykouření 15 cigaret denně. Nejste také v jakési sociální izolaci? Pozor na to, může vám to zkrátit život!

Zdá se, že populační úroveň osamělosti a sociální izolace dosáhla svého historického maxima. Tedy alespoň podle nedávného vědeckého zjištění, které odhalilo, že se osaměle cítí takřka polovina lidí (1). Jak velký je to průšvih?

Samotář? Ten tvrdý chleba má

Člověk, který je sám „jako kůl v plotě“, bývá vystaven mnohonásobně vyššímu riziku srdečních chorob, mrtvice, demence, deprese i předčasného úmrtí, shodují se odborníci. Je to dáno tím, že co se týká škodlivosti, dá se prý izolace přirovnat ke kouření 15 cigaret denně. Ale proč je samota tak zhoubná? Koneckonců, jsou přece tací, kterým vyhovuje a naopak ji vítají. Není to ale proti přírodě? Je! „Jsme vyvinutí k tomu, že blízkost těch, kterým věříme, nejen očekáváme, ale vnitřně ji i potřebujeme. Lidé jsou k lepšímu fungování ve skupinách zkrátka naprogramovaní,“ vysvětluje americká neuropsycholožka Julianne Holt-Lunstad (2). S tím souhlasí i další expert, kterým je americký neurovědec Matthew Lieberman. Podle něj je samota signálem, že nám v životě něco chybí, což se dá přirovnat k tomu, že když nám chybí jídlo, kručí nám v žaludku. Ale proč jsme vlastně odtrženi od společnosti?

A zase ten zpropadený covid!

Pokud si myslíte, že se izolace týká jen starších generací, jste na omylu. Závěry jistého loňského výzkumu poukazují na to, že i mladí tráví se svými přáteli o 70 procent méně času (3). Pomyslný olej do ohně přilila pandemie koronaviru, kvůli které se sociální kontakty zkrátka zpřetrhaly. Dokazuje to i fakt, že vzrostl počet jednočlenných domácností.

„Existuje mylná představa, při níž si lidé myslí, že když jsou sami z vlastní vůle, není to vůbec na škodu. Stále častěji se ale ukazuje, že má sociální izolace nepříznivé zdravotní účinky. Navzdory současným technologickým pokrokům, jež nám umožňují žít v on-line kontaktu s ostatními, naše biologická potřeba osobního spojení zůstává stále stejná,“ objasňuje jmenovaná neuropsycholožka Julianne Holt-Lunstad. Jinými slovy – ani telefonní videohovor s tím nejlepším rozlišením nenahradí fyzickou blízkost druhé osoby. Kdy jste se svými přáteli naposledy něco podnikli vy?

Zdroje: (1) www.hhs.gov/sites/default/files/surgeon-general-social-connection-advisory.pdf, (2) www.realsimple.com/how-loneliness-damages-health-7495149, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36618547/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat