Stesk po partnerovi má negativní vliv na mozek i tělo

Partner zase odjel a vy zažíváte stesk jako hrom. Je to proto, že vám kvůli jeho nepřítomnosti klesá hladina oxytocinu a dopaminu, čímž trpí nejen vaše mysl, ale i centrální nervový systém. Co s tím?

Je naprosto normální a přirozené toužit po své drahé polovičce, když není nablízku. Ti, co udržují vztah na dálku, by mohli vyprávět! Co vlastně stesk dělá s mozkem a jak dlouhé má prsty?

Ach, ta zamilovanost!

Proč vlastně stesk vzniká – respektive z čeho? Tak samozřejmě, že z čisté lásky a hluboké náklonnosti. Je to vlastně takový milostný zákon akce a reakce, neboť bez jednoho by nebylo ani to druhé. A za obojí v podstatě mohou tytéž chemické sloučeniny. „Emoce lásky mění neurobiologii vašeho mozku. Při objímání, líbání i sexu se vyplavují neurotransmitery, které přinášejí pocity štěstí a upevňují pouto s vaším partnerem,“ vysvětluje americká psychoterapeutka Puja Parikh (1). „Když jste s někým takto spojeni, mozek uvolňuje chemikálie, jako je dopamin, oxytocin a serotonin,“ dodává další expertka, kterou je americká klinická neuropsycholožka Judy Ho. A právě to je ta potíž, protože když jste v odloučení, hlava tyto „návykové“ a šťastné chemikálie začne dost postrádat a instinktivně vyhledávat.

Abstinence nikdy není snadná

Vystihují to i závěry studie z roku 2010 publikované v magazínu Journal of Sexual Medicine, podle kterých zamilovanost působí na mozek podobně jako kokain (2). „Abstinenční odnětí od této látky je proto pro mozek psychologicky velmi podobné jako odnětí od partnera,“ popisuje jmenovaná neuropsycholožka Judy Ho s tím, že v některých případech si lidé vypěstují tak silnou touhu po svém protějšku, až to do značné míry ovlivní i jejich každodenní fungování. Zjednodušeně řečeno – láska se stane doslova obsedantní. A jsou tací, co jsou k obsedantnímu myšlení zkrátka náchylnější. Jenže co pak s tím? Je čas na plán B.

Místo depky jóga

„Smutek, který při odloučení od partnera zažíváte, je způsoben nízkou hladinou oxytocinu a dopaminu, což ovlivňuje centrální nervový systém,“ upozorňuje americká vztahová poradkyně Tara L. Skubella. Logickým řešením je úroveň těchto látek zase navýšit. Ale jak, když je váš milovaný na kilometry daleko? Podle výzkumu zveřejněného v časopise Indian Journal of Psychiatry pomáhá jóga, která hladinu uvedených sloučenin zvyšuje již po pár minutách (3). Jeví se to jako ta správná první pomoc?

Zdroje: (1) www.bustle.com/p/missing-your-partner-has-these-effects-on-your-body-experts-say-19382640, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1743-6109.2010.01999.x, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22820158/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat