Důležité vlastnosti duševně zdravých lidí

Jste strůjcem svého vlastního štěstí? Bohužel to není vždy tak jednoduché. Občas jsme naopak sami sobě největší překážkou. Štěstí je následkem duševní pohody. Jaké jsou nejdůležitější vlastnosti duševně zdravých lidí?

Co dělá duševně zdravého člověka? Samozřejmě to nelze rozdělit přesně na několik faktorů. Ale lze určit některé osobnostní rysy, které má většina duševně silných lidí společné. 

Empatie

Duševně zdraví lidé dokážou rozpoznat, reflektovat a klasifikovat své vlastní pocity. Zároveň jsou empatičtí a dokážou se vcítit a pochopit emoce druhého člověka. Tato otevřenost citům je důležitým faktorem pro duševní sílu a odolnost.

Nadšení

Druhý důležitý bod se týká extraverze, tedy družnosti a nadšení. Psychicky zdraví lidé mohou být opravdovým štěstím – jak pro sebe, tak pro ostatní.

Upřímnost

Další důležitou vlastností duševně silných lidí je upřímnost. Tady jde o otázku sociální kompatibility. Každý, kdo je psychicky stabilní, se přirozeně snaží neubližovat druhým – ale je upřímný a nelže, i když jsou věci nepříjemné.

Krizový management

Neurotismus se týká vztahu mezi emoční nestabilitou a stabilitou, tedy tím, jak silně mají lidé tendenci trpět úzkostí, depresí atd. Ti, kteří jsou duševně zdraví, mají – což asi není překvapením – jen nízké riziko takových onemocnění a dokážou lépe řešit krizové situace. Lidé s nízkou mírou neuroticismu jsou také klidnější a uvolněnější.

Pokud ovládnete kombinaci těchto charakterových vlastností, je velká pravděpodobnost, že budete šťastnější, spokojenější a optimističtější. Takové osobnosti zároveň dokážou lépe ovládat své pudy a jsou méně náchylné k agresi a hněvu.

Co můžete udělat pro své duševní zdraví

Naše základní osobnostní rysy samozřejmě ovlivnit nemůžeme. Má tedy někdo, kdo v sobě tyto vlastnosti nenajde, prostě smůlu? Samozřejmě že ne. Protože často se stačí intenzivně zabývat vlastní osobností, silnými a slabými stránkami.

I když nedokážeme změnit svou osobnost o 180 stupňů, určitě můžeme na určitých bodech pracovat a růst z nich. A ne proto, že bychom nebyli dost dobří takoví, jací jsme, a potřebovali bychom se optimalizovat – ale proto, že z dlouhodobého hlediska nám bude lépe, když budeme duševně zdraví.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat