Překvapivé benefity otevřeného manželství

10.02.2024 | Vztahy

Zajímá vás, jak vlastně vypadá otevřené manželství? Navzdory tomu, co si o něm společnost myslí, muži i ženy vychvalují jeho čtyři hlavní výhody.

Termín „otevřené manželství“ je něco, o čem většina z nás slyšela, ale jen málokdo skutečně rozumí tomu, co tento typ dohody mezi dvěma lidmi obnáší. Otevřené vztahy spadají do kategorie konsensuální nemonogamie (stav, se kterým předem souhlasíte). V podstatě se jedná o vztahový styl, kdy se jedinci žijící v páru dohodnou, že mohou mít sexuální vztahy s ostatními, aniž by s dalšími lidmi vytvořili intimnější pouto. Každý pár si však musí pevně stanovit, jak konkrétně takové otevřené manželství definovat.

Na rozdíl od toho, co by většina společnosti očekávala, nejsou otevřená manželství tak neobvyklá. Ve skutečnosti podle studie (1) publikované v časopise Journal of Sex & Marital Therapy jeden z pěti dospělých byl během svého života v nějaké formě otevřeného vztahu. Přestože odborníci stále poznamenávají, že otevřené manželství rozhodně není pro každého, existuje mnoho výhod, které se s ním pojí. Tohle jsou ty největší čtyři!

1. Vyšší úroveň spokojenosti ve vztahu

Podle vědců (2) páry, které se účastní otevřených manželství, vykazují vyšší úroveň celkové spokojenosti a důvěry ve vztah. Otevřené manželství trochu ironicky umožňuje větší svobodu duše a osobní realizace.

2. Silnější komunikační dovednosti

Udržování otevřených vztahů stále vyžaduje tvrdou práci a pro páry představuje osobní růst. Jelikož musí existovat jasné linie otevřené komunikace, dvojice spolu častěji a více diskutují. A každý přece ví, že otevřené hovory jsou klíčovým prvkem a pilířem každého svazku.

3. Porce vděčnosti navíc

Když váš partner „nechá být“ a dopřeje vám čas a prostor, často to vyvolává pocit vděčnosti a větší touhy vyjádřit lásku. Ve skutečnosti to manželství může posílit.

4. Menší sexuální tlak

Často se stává, že si muži i ženy stěžují na rozdílné sexuální preference. Zatímco jeden se chce milovat čtyřikrát týdně, tomu druhému se do sexu nechce ani jednou za měsíc. Jakmile však do otevřeného vztahu vstoupí někdo další, mohou být sexuální potřeby aktivnějšího z partnerů uspokojeny. S tím jde ruku v ruce fakt, že vznikají příležitosti užít si se sexuální aktivitu se svým partnerem – bez přidaného napětí nebo úzkosti.

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0092623X.2016.1178675?journalCode=usmt20&, (2) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/1948550619897157, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat