Muži vs. ženy: Kdo je empatičtější? Budete překvapeni!

05.01.2015 | Vztahy

Ženy jsou empatičtější než muži. A existují na to důkazy. Tedy pokud za ně považujeme výsledky hloubkových psychologických rozhovorů u několika tisíc Australanů. Z nich vyplývá, že mají ženy asi třikrát intenzivnější pocity při vcítění se do partnerových bolestí a strastí.

Když totiž muž zažívá nepříjemnou situaci, jehož žena je schopná vcítit se do něj a zažít s ním asi čtyřiadvacet procent tohoto nepříjemného pocitu. Zatímco když se nedaří ženě, muž prožívá asi sedm procent intenzity jejího emocionálního stavu.

„Sledovali jsme lidi, kteří zažili negativní šoky ve svých životech, jako smrt kamaráda, ztrátu zaměstnání nebo onemocnění. Muži a ženy byli téměř shodně ovlivněni těmito věcmi, pokud se to stalo přímo jim. Není to tak, že by muži byli chladní nebo chladnější než ženy, bezcitné chladné ryby, ale my jsme zjistili, že byli mnohem méně zasaženi tím, co se stalo jejich partnerce,“ tvrdí profesor Paul Frijters z University of Queensland, který na výzkumu spolupracoval s doktorkou Cindy Mervinovou z Griffithovy univerzity.

Vědci zatím netuší, zda je rozdíl mezi pohlavími dán výchovou, nebo geny. Jedno je jisté, ačkoli muži i ženy dokážou prožívat stejně intenzivně, muži se do žen tolik nevciťují. Tedy samozřejmě tohle tvrzení počítá s průměrem. A existuje mnoho empatických mužů a neempatických žen, ale většina mužů je méně empatická než většina žen.

„Je možné, že jsou muži zřejmě více ovlivněni svými vlastními rolemi a imagí jako partneři než aktuálními pocity svých partnerů. Ale není jasné, zda je to kvůli genům, nebo kvůli výchově, to nevíme. Můžu spekulovat, ale opravdu na tuto otázku odpověď jen tak nedostaneme,“ dodává profesor Frijters.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:38
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat