Malý návod: Jak mezi muži poznat narcistického psychopata?!

12.01.2015 | Vztahy

Pánové, pokud nemůžete odolat vyvěšování svých selfie fotek neboli autoportrétů na Facebooku, Twitteru či Instagramu, měli byste poněkud zbrzdit. Dáváte tím najevo světu nejen to, jak jste krásní, ale také o sobě prozrazujete, že máte narcistické a psychopatické sklony. Podle psychologů z Ohia muži vyvěšující často selfie fotky na sociálních sítích mají nejvyšší skóre v narcistických a psychopatických testech osobnosti.

„Ačkoli nás tyto výsledky nijak nepřekvapily, očekávali jsme, že osoby, které vyvěšují spoustu selfie fotek na internetu, budou mít narcistické a psychopatické vlastnosti, jedná se vůbec o první vědecký důkaz, který tento fakt zaznamenává,“ tvrdí docentka Jesse Foxová z Ohio State University.

Jedinci, kteří navíc své fotky před vyvěšením na sociálních sítích retušují a upravují, jsou vysoce narcistické a mají tendenci ke zvěcňování sebe sama. Překvapením studie bylo, že tito jedinci mají i jiné protispolečenské vlastnosti ze spektra psychopatie.

Narcismus je definován jako víra o nadřazenosti, kdy má narcistický jedinec pocit, že je chytřejší, krásnější a lepší než ostatní. Jenže uvnitř jeho duše se skrývá nejistota, že tomu tak opravdu je. Psychopatie se vyznačuje nedostatkem schopnosti vcítit se do druhých (empatie), neschopnosti vážit si druhých a tendencí k impulzivnímu chování.

Podle docentky Foxové úprava fotek před zveřejněním souvisí především s narcismem a zvěcňováním sebe sama, nikoli s psychopatií. Zvěcňování sebe sama je založeno na vytváření vlastní hodnoty jen podle vzhledu, nikoli podle pozitivních vlastností.

„Lidé, kteří mají vysoké hodnoty v testu zvěcňování sebe sama, vyvěšují více selfie fotek, což vede k větší zpětné vazbě od přátel, kteří jsou online, to je podporuje k tomu, aby vyvěšovali více selfie fotek a vlastní hodnotu zakládali na své vizáži,“ míní docentka Foxová.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat