Muži porušují manželský slib „ve zdraví i v nemoci“. Rozvádějí se, když ženy onemocní

10.03.2015 | Vztahy

Smyslem manželství je vydržet ve dvojici pospolu a budovat rodinu do smrti bez ohledu na okolnosti. Ať už se páru daří a je zdravý, nebo naopak strádá a je nemocný. Jenže moderní mužové se chovají sobecky a manželský slib zřejmě porušují. Ačkoli slibují, že si berou ženu a budou s ní do konce života ve zdraví i v nemoci, v praxi tomu tak není. Když žena onemocní, manželství skončí dvakrát častěji. Možná však slib porušují také ženy.

Sociologové z americké Iowy prokázali, že mezi nemocí manželky a rizikem rozvodu existuje přímý a silný vztah. Když žena onemocnění, velmi často manželství skončí. Když onemocní muž, riziko rozvodu to nijak nezvýší. To může vypovídat o tom, že když žena onemocní, má muž tendenci ze vztahu s ní vycouvat a najít si novou zdravou partnerku.

„Náš výzkum dokazuje, že se dvojice rozvede s větší pravděpodobností. Výsledky tak naznačují, že se muži častěji nedokážou srovnat s nemocnou partnerkou a odcházejí z manželství,“ tvrdí profesorka Amelia Karrakerová z Iowské státní univerzity.

Podle Karrakerové to potvrzuje výsledky jiných výzkumů, že manželství strádající finančně velmi často končí rozvodem. Právě nemocná manželka, která nemůže pracovat a navíc vyžaduje péči manžela, představuje velkou zátěž pro rodinu.

Psychologové ale vysvětlují výsledky této studie ještě jinak. Je také možné, že nemocná manželka přehodnocuje svůj život a ruší manželský slib. Pokud pohlíží smrti do očí, má tendenci vymanit se ze „špatného“ vztahu, protože si najednou váží víc sebe a každé minuty svého života.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat