Kultovní pořady z historie českých obrazovek

13.05.2021 | Zábava

Ve své době přinesly do českých domácností doslova revoluci televizní zábavy, na kterou si občas vzpomeneme ještě dnes. Řeč je o pořadech, které se nesmazatelně zapsaly do historie, stejně jako jejich moderátoři, televizní studia a dokonce i někteří soutěžící. Co patřilo mezi kultovní symboly 90. let, které se zatajeným dechem sledoval celý národ?

Videostop

Pořad pro všechny televizní nadšence, který moderoval Jan Rosák, byl hitem celých dlouhých 14 let. Soutěžící se museli orientovat v československé kinematografii a hádat filmy podle krátkých ukázek. Vítěz si pak mohl domů odnést nejmodernější hi-fi systém, videokameru nebo videorekordér a co víc, dostal ještě od cesty kazetu se záznamem dílu, v němž účinkoval.

DO-RE-MI

Soutěž amatérských zpěváků, kteří se na rozdíl od pozdější SuperStar nepřišli proslavit, ale jenom si veřejně zazpívat v televizi. Kdo si tento pořad pamatuje, má jej rozhodně spojený nejenom s moderátory Pavlem Trávníčkem a Sabinou Laurinovou, ale především se zarážejícími výkony účastníků, kteří dokázali často pobavit a rozesmát svou přirozeností a odzbrojujícím sebevědomím. Pokud byste dnes chtěli zažít něco podobného, musíte navštívit v pozdních hodinách karaoke podniky, kde alkohol teče proudem. Nicméně v 90. letech bylo DO-RE-MI jedním z nejoblíbenějších pořadů celého týdne.

Rande

Jste mladí, svobodní a toužíte po lásce? Svého času jste mimo klasických seznamek mohli využít možnosti najít svého vyvoleného nebo svou vyvolenou přímo před zraky celého národa v pořadu Rande. Moderátoři Markéta Mayerová a Slávek Boura vás posadili na trůn a přímo z publika přicházeli davy zájemců, kteří se v několika vteřinách pokoušeli udělat na protějšek svých snů dojem, aby později vítěz mohl pokleknout a pozvat chlapce či dívku na společnou schůzku. O pozdějším vývoji vztahů, navázaných v tomto pořadu, již nebyly k dispozici další zprávy, ale pouhé sledování rozpačitého namlouvání a plnění mnohdy divokých úkolů bylo tématem číslo jedna mezi teenagery v celé České republice.

Kolotoč

Neskutečnou podívanou často nabízela soutěž, která byla založena na principu klasických doplňovaček. Moderátor Pavel Poulíček povzbuzoval tři soutěžící, aby si o výhru zatočili na legendárním pouťovém kolotoči a se zatajeným dechem všichni čekali na výši soutěžní částky. Tento pořad vynikal zejména velkou upřímností soutěžících, ale také velkými intelektuálními mezerami hráčů, z nichž některé perly můžete ještě dnes dohledat na YouTube. Výhry se pohybovaly často v mezích stovek až tisícikorun, ovšem televize Nova i přesto lámala divácké rekordy a pořad se udržel v hlavním vysílacím čase celých 7 let.

Tutovka

A konečně něco, kde si člověk mohl vysoutěžit pořádný balík. Jedna z vůbec prvních postkomunistických soutěží si svojí jednoduchostí brzy získala popularitu a stala se královnou českých loterií. Vysílat se začala už v roce 1992 a šlo v podstatě jen o rozdávání vysokých částek soutěžícím a televizním divákům. Vybraný hráč si v soutěži vylosoval kousek papíru s číslem, a když se číslo shodovalo s tím, které bylo na speciální televizní desce, mohl si zatočit kolem štěstí. Přemek Podlaha s nadšením moderoval a sem tam se soutěžícím poštěstila nějaká ta milionová výhra. Zajímavostí je, že společnost Sazka letos legendární Tutovku obnovuje, tentokrát v novém konceptu. Půjde o první balíček losů Sazka, který má garantovanou tutovou výhru. Balíček obsahuje 4 stírací losy za 50 Kč, které se kupují společně v balíčku za 200 Kč, kde 1 ze 4 losů v balíčku vyhrává.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat