Jak často kontrolujete svůj telefon? Dvakrát častěji než si myslíte!

Chytré telefony jsou dnes první věcí, které se vteřinu po probuzení dotkneme. A nejen kvůli tomu, že nás nezřídka probírají ze spánku budíkem. Je také poslední věcí, kterou kontrolujeme před zavřením očí. Ale většina z nás tento fakt popírá. Dnešní průměrný jedinec zkontroluje svůj mobil pětaosmdesátkrát za den. Ovšem tvrdí, že tak činí maximálně čtyřicetkrát. Na mobilech jsme závislejší než si dokážeme připustit.

Lidé kontrolují své chytré telefony dvakrát častěji, než si vůbec uvědomují. Procházení aplikací a internetu na telefonu přitom zabírá ohromné množství času. Jestli má tak někdo pocit, že je den stále kratší a času méně, pak je to právě kvůli moderním technologiím, které jsou doslova žrouty času.

Vědci z Nottingham Trent University instalovali do mobilů osob ve věku osmnáct až třiatřicet let speciální aplikaci, která počítala veškerý čas, který majitelé trávili ve svém přístroji. Dotyční pak měli sami během dvou týdnů zaznamenávat dobu, kdy se mobilu věnovali. Uváděli však jen polovinu skutečné doby, kterou strávili užíváním této technologie a kontrolou zpráv a různých aplikací.

Více než polovina z interakcí s telefonem zahrnovala jen krátkou aktivaci přístroje. Znamená to tedy, že více než polovina veškerých interakcí s mobilem zahrnuje pouze kontrolování zpráv a ověřování, zda někdo nenapsal či se něco neděje.

„Lidé si jen velmi málo uvědomují, jak často kontrolují své telefony. Tohle je první studie, která objektivně dokazuje, že některé z interakcí s našimi mobilními telefony jsou návykové. Je ale důležité si uvědomit, že těžcí uživatelé mobilu nejsou to samé co problémoví uživatelé,“ tvrdí psycholožka Sally Andrewsová z Nottingham Trent University.

Studie také dokazuje, že většina uživatelů telefonu je na něm mnohem závislejší, než si uvědomuje nebo je ochotna připustit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat