S lidmi, kteří procházejí stejnými problémy, méně soucítíme

Často člověk zaslechne, že nemůže pochopit strádání druhého, dokud ho sám nezažije. Vědci z Illinois však tvrdí, že paradoxně s lidmi, kteří prodělávají stejné problémy, jaké máme za sebou, nejsem schopni plně soucítit. Může za to evoluční výhoda, která nás nutí zapomínat na těžkosti, jež jsme prožili. Jenže proto nám problémy, kterými jsme prošli, přijdou jako méně závažné a nedostavuje se soucit.

„Kupříkladu v experimentu se skokany do ledové vody jsme zjistili, že jedinci, kteří úspěšně měli ponor za sebou, byli mnohem méně soucitní a více opovržliví k osobě, která ponor nezvládla, než lidé, kteří měli ponor teprve vyzkoušet,“ tvrdí psychologové z Northwestern University v Illinois.

V jiných pokusech s šikanou teenagerů pak prokázali, že jedinci, kteří byli jako teenageři šikanováni, nesoucítili s teenagerem, který šikanu nezvládl a reagoval agresivně. Naopak lidé, kteří šikanu nezažili, měli pro dotyčného mnohem větší pochopení.

Stejné výsledky pak byly potvrzeny při experimentu s mužem, který nemohl přes všechny snahy najít práci. Aby se uživil, začal prodávat drogy. Lidé, kteří sami zažili nezaměstnanost a neschopnost platit účty, byli nejméně soucitní a mnohem více dotyčného odsuzovali než ti, kteří nikdy nezaměstnanost nepocítili.

„Tyto výsledky naznačují, že lidé, kteří prošli složitou zkušeností, jsou zvláště kritičtí k těm, kdo mají problémy vypořádat se se stejným problémem,“ tvrdí autoři z Northwestern University.






Celkem 9 komentářů

snegurka
25.09.2016
vivi11
23.08.2016
ano
renda4141
13.08.2016
moniika
09.08.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat