Chcete být šťastní? Vypněte Facebook!

Odborníci z kodaňského Institutu pro výzkum štěstí mají jednoduchý recept na to, jak si zvýšit osobní pocity štěstí, být společenštější a mít lepší koncentraci. Je to však krok, ke kterému se odhodlá jen minimum lidí. Zrušit účet na Facebooku a přestat ho zcela sledovat.

Většina uživatelů je na této sociální síti závislá, protože jí dopřává okamžité potěšení ve formě obdivu od přátel, kteří označují příspěvky a fotky jako „Líbí se mi“. Další formou potěšení a zvedání sebevědomí jsou pak žádosti druhých o přátelství, ačkoli o skutečné přátele vůbec nejde. Je to dokonalý kiosek, který nabízí na jednom místě nepřímý kontakt s lidmi a také zprávy a témata, které nás zajímají.

Jenže to člověka šťastnějším neučiní. Naopak. Důvod? Věčné srovnávání s druhými.

Kodaňský institut požádal více než tisícovku osob, aby se zapojila do experimentu. Polovina se na týden vzdala Facebooku. Před, během i po týdnu byly provedeny testy osobního pocitu štěstí. Ti, kdo se sociální sítě vzdali, se cítili mnohem lépe a došlo u nich ke zvýšení pocitu štěstí. Ačkoli autoři experimentu očekávali spíš opak.

„Nejenže uváděli, že se cítí šťastnější, ale také u nich došlo k výraznému navýšení společenských aktivit, byli méně naštvaní a cítili se méně osamělí,“ tvrdí šéf institutu Meik Wiking.

Sociální síť podle něj totiž nutí lidi neustále se srovnávat. Svůj život s tím, co vidí na Facebooku. Jenže ten poskytuje velmi zkreslený obraz, protože lidé se na něm dělají hezčí a sedmdesát procent příspěvků je pozitivní a atraktivní. Příspěvky druhých jsou jen deseti procenty reality, kterou nevidíme.

„Facebook rozostřuje naše vnímání reality a toho, jak vypadají životy druhých lidí. Bereme totiž v potaz při hodnocení toho, jak se nám vede v životě, srovnání s ostatními. A protože většina lidí vyvěšuje na Facebooku pozitivní příspěvky, tak nám to poskytuje velmi předpojaté vnímání reality,“ uvedl Wiking v rozhovoru pro deník Local.

Uživatelé nezveřejňují – většinou – obyčejné každodennosti. Ale spíš ty výjimečné, krásné zážitky, fotky z dovolených, tedy to, co se jim povedlo. Pokud s tím člověk srovnává svůj každodenní život, pak má samozřejmě pocit, že se nemá tak dobře.

„Facebook je kanál nekonečných pozitivních zpráv a neustálý proud předpojatých verzí života a falešných upravených obrázků,“ vysvětluje dále Wiking, proč uživatelům pobyt na síti nepůsobí radost, ale spíš je deprimuje. Málokdo má totiž každý den tak pestrý a pozitivní život.

Sociální síť ale Wiking vnímá také pozitivně. „Člověk by si mohl myslet, že při dlouhodobém neužívání Facebooku bude pozitivní účinek větší. Ale na druhou stranu, když se na dlouho odhlásíte z Facebooku, můžete se cítit osaměleji. Protože je to zároveň infrastruktura pro společenské události, takže celou řadu aktivit svých přátel můžete propásnout a nedozvíte se o nich,“ dodává.

A co radí uživatelům Facebooku? Aby ho uměli alespoň občas vypnout a třeba celý víkend nesledovat a věnovat se blízkým a sobě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat