Nebuďte líný povaleč. Co vás nakopne ke cvičení?

Získat energii a udržet si ji bylo pro člověka po většinu evoluce druhu velmi náročné. A proto se přírodním výběrem v mozku vypěstovala přirozená averze k jakémukoli nadbytečnému pohybu. Jenže moderní doba nám příjem energie usnadnila, zato usilovat o pohyb jsme přirozeně nezačali. Motivace ke sportu a pohybu jsou různé, naprostá většina lidí ale dává přednost línému povalečství. Podle profesora sportovních věd z anglického Kentu by však mohli těmto lidem pomoci psychoaktivní látky třeba jako kofein.

„Podle mého názoru jsme nevěnovali dost pozornosti hlavnímu psychobiologickému důvodu, proč většina lidí necvičí pravidelně. Lidé neradi vyvíjejí úsilí a pohybují se zbytečně,“ tvrdí profesor Samuele Marcora z University of Kent.

Většina lidí sice ví, že je pohyb pro ni dobrý, přesto se nepohybuje. Ačkoli dlouhodobě probíhá osvěta a kampaň vybízející populaci k pohybu, většina stále necvičí. Proč? Vrozená lenost, kterou nám darovala evoluce. V moderní společnosti je to však dar danajský.

Profesor Marcora ale míní, že právě psychoaktivní látky nám můžou pomoci překonat lenost a averzi vůči intenzivnímu pohybu. „Pamatuji se na první pohoršenou reakci sportovního psychologa, když jsem mu tohle navrhl,“ svěřil Marcora deníku Medical Daily.

Přitom nemusí jít o to, že by se lidé měli cpát léky, které mají vedlejší negativní účinky. Stačí dobře známý a oblíbený kofein.

„Prokázali jsme výrazné omezení vnímání námahy. U osob s kofeinem došlo k silné oblibě náročného posilování, nárůst o osmdesát procent, zatímco u osob dostávajících placebo došlo jen ke zvýšení dvacetiprocentnímu,“ tvrdí Marcora.

Lékaři podle něj běžně předepisují lidem s hyperaktivní poruchou pozornosti metylfenidát a lidem s poruchami spánku modafinil. Oba léky fungují také jako motivátory pro intenzivní cvičení.

„Musíme si uvědomit, že obezita je opravdu nejzávažnější onemocnění dneška,“ dodává profesor Marcora.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat