Zdravější a šťastnější život zajistí hezký výhled z domu

Žijete v zeleném prostředí? Budete žít déle, budete zdravější a také se cítit spokojeněji. Sociální a urbanističtí psychologové vědí, že na lidskou psychiku i fyzické zdraví výrazně působí to, v jakém prostředí člověk žije, a že zeleň působí blahodárně. Ale nejen ona. Nový výzkum z Warwicku naznačuje, že mocně působí na člověka také hezký výhled. A nemusí být zrovna zelený.

Tedy že nejen zeleň může zvyšovat celkový pocit pohody a spokojenosti se životem, což blahodárně působí na zdraví psychické i fyzické. Psychologové z Warwicku rozsáhlým hodnocením dvou set tisíc různých míst v celém Spojeném království zjistili, že lidé v místech, která jsou obecně považována za velmi panoramatická a esteticky působící – ať už přírodní či urbanistická bez zeleně – jsou mnohem šťastnější a zdravější.

„Po rozsáhlé analýze dat, do níž byly zahrnuty také různé další faktory jako socioekonomické postavení obyvatel, jsme zjistili, že v oblastech, která jsou velmi působivá a panoramatická, žijí lidé šťastnější a zdravější životy,“ tvrdí psycholožka Chanuki Seresinheová z Warwicku.

Přitom působivá a panoramatická místa nejsou jen oblastmi s hezkou přírodou a zelení. Působivé může být také historické centrum města či výhled na městkou scenérii.

„Naše analýza také potvrdila, že lidé uvádějí lepší zdraví v oblastech s větší hustotou zeleně… ale krom toho jsme zjistili, že napříč městskou, předměstskou a venkovskou krajinou platí, že lidé s hezčím výhledem a okolím mají lepší zdraví,“ dodává spoluautorka výzkumu doktorka Suzy Moatová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat