Nepamatujete si jména? Málo spíte!

Kdo si nepamatuje jména osob, které potkal před nedávnem, má zřejmě nedostatek kvalitního spánku. Američtí vědci prokázali, že na zapamatování jmen nově poznaných osob má zásadní vliv délka spánku. Jedinci, kteří spí alespoň osm hodin v noci, si pamatují podstatně více jmen z předchozího dne než ti, kteří spí kratší dobu.

„Víme, že spánek zlepšuje mnoho různých typů paměti. Zatímco několik studií v minulosti se zabývalo tím, jaký vliv má krátké podřimování na naši schopnost učit se poznávat nové tváře a přiřazovat k nim jména, žádná předchozí studie se nezabývala vlivem nočního spánku na tento proces učení a pamatování. Zjistili jsme, že když má člověk šanci spát v noci osm hodin, jeho schopnost pamatovat si jména a přiřadit je správně k obličejům se výrazně zlepší,“ tvrdí doktorka neurologie Jeanne Duffyová z Bostonu, která to prokázala v experimentálním výzkumu.

Dobrovolníky testovala ve schopnosti zapamatovat si jména a tváře v různých řízených podmínkách. Jednak při spánkové deprivaci, po krátkém spánku a kvalitním osmihodinovém spánku. Osoby, které spaly osm hodin v noci, si pamatovaly výrazně více jmen a tváří než všichni ostatní – spánkově deprivovaní a ti, kteří spali kratší dobu. Testy byly provedeny přitom dvakrát a i po druhém pokusu na tom osoby spící osm hodin byly výrazně lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat