Chrápání zhoršuje rakovinu!

Těžké chrápání a přidušování během spánku způsobuje poškození oběhové soustavy a nedostatečné zásobení mozku kyslíkem. Výsledkem jsou únava a chronické potíže. Vědci ze Španělska ale teď zjistili, že chrápání je velmi nebezpečné u osob, které mají v těle rakovinu. Kyslíková deprivace totiž podporuje růst a šíření nádorových buněk.

Při chrápání a bezdechých intervalech zvaných apnoe totiž dochází k nedostatečnému zásobení krve kyslíkem (hypoxii). Mozek pak na hypoxii reaguje produkcí určitých bílkovin, které podporují růst a šíření nádorových buněk.

Chrápání a apnoe zdvojnásobují riziko mrtvice a zvyšují také riziko selhání srdce o osmdesát procent.

„Hypoxie podporuje tvorbu nových krevních cév uvnitř nádoru, takže ten má více živin a kyslíku. Tato studie naznačuje, proč poruchy způsobující nedostatečné zásobení tkání kyslíkem, jako spánková apnoe, můžou podporovat růst rakoviny,“ uvedl autor výzkumu doktor Antoni Vilaseca z Barcelony.

„Tato studie jasně dokazuje, proč zvýšené zásobení kyslíkem tím, že člověk přestane kouřit a začne pravidelně sportovat, zlepšuje léčbu rakoviny,“ dodal ke studii profesor Arnulf Stenzl z Tübingenské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat