(Pa)věda dokázala: Na pálivost z chilli nejlépe zabírá mléko

Většina lidí ví, že pokud to přežene s chilli a nemůže pálení v ústech vydržet, je dobré sáhnout po mléku. Že je to nejlepší prostředek k tlumení účinku kapsaicinu, se ale přesvědčili také vědci. Testovali různé prostředky k tlumení pálivosti a zjistili, že mléko a mléčné výrobky obsahují bílkovinu, která účinně kapsaicin nahrazuje na receptorech a tím jeho účinky tlumí.

Cukr sám také pomáhá, ale není tak účinný jako mléko. Ideální variantou je tak zmrzlina nebo sladké mléko, což znají Indové, kteří sladké mléčné nápoje k extra pálivým jídlům nabízejí.

Kdo se někdy předávkoval chilli papričkami a zažil muka příliš velké dávky kapsaicinu, ví také dobře, že situace se jenom zhorší pitím vody či alkoholu. Je to vůbec nejhorší věc, jakou člověk může udělat. Zapít pálení v ústech vodou či pivem pálivost několikrát znásobí.

Mléko obsahuje bílkovinu, která nahrazuje kapsaicin na receptorech jazyka, takže tím tlumí pálivost,“ vysvětluje profesor Paul Bosland z New Mexico State University.

Nejpálivější chilli odrůdou současnosti je Carolina Reaper, u níž byla dokázána pálivost 2,2 milionu Scovilleho jednotek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat