Jak se mění pohyby těla, když při chůzi koukáme do mobilu?

Jít po ulici, koukat do mobilu a surfovat po internetu či psát někomu zprávy je vnímáno jako chování nespolečenské. A to jednoduše proto, že se člověk stává ohrožením pro okolí. Sám uživatel mobilu má pocit, že jeho kroky se nijak neliší od těch, když se kouká před sebe. Vědci z Delaware ale prokázali, že takový jedinec vykonává extrémní a přemrštěné pohyby, které kompenzují periferní vidění.

„Když začnou být rozptylováni mobilem, vykazují chodci podivné a přemrštěné kroky. Zvedají kolena do ostrého úhlu před každým dalším krokem, jejich kotníky jsou plně ohnuté, aby tak získali maximální stabilitu při krocích do neznáma,“ tvrdí vědci z University of Delaware, kteří provedli experimentální výzkum.

Chůze s mobilem v ruce připomíná chůzi ve tmě, kdy lidé našlapují opatrně vysokými kroky s koleny vysoko a chodidly silně ohnutými v poměru k holeni.

„Zajímavé ale je, že lidé používající při chůzi mobil udělají mnohem méně chyb a přešlapů než ti, kdo se soustředí výlučně na chůzi,“ dodávají autoři.

Jenže multitasking – vykonávání více činností najednou – nešetří to, kvůli čemu se lidé rozhodují pro používání mobilu za chůze. Čas. Naopak při používání mobilu za chůze trvá tato o šestadvacet procent déle. Takže zřejmě rozdělení obou činností vyjde časově na stejno.

Malá velká závislost

Možná si sami uvědomujete, že mobilní telefon máte celý den prakticky přilepený k ruce. Ano, závislost na smartphonech je potvrzená věc. Jak se od telefonu odstřihnout alespoň na únosnou a zdravou mez?

1. Mám problém

Nejprve se zamyslete. Jak často máte telefon v ruce? Nejspíš častěji, než si uvědomujete. Zkuste si dělat záznamy a počítat minuty, které s mobilem v ruce strávíte, Je to jako psát si, co všechno přes den sníte. Při čtení budete nejspíš hodně překvapená!

2. Nerušit, prosím

Možná už jste zapomněla, ale i chytré telefony mají tlačítko, které je vypne. Tak to – alespoň na noc – zkuste. Pokud nejste v práci nebo trávíte čas s rodinou, odpojte na telefonu internetové připojení a ztlumte zvuk. A telefon ponechejte někde, kde ho nebudete mít na očích.

3. Den bez technologií

Co si vyhradit čas od času den, kdy se odstřihnete od jakýchkoli moderních technologií? Možná to bude zpočátku nezvyk, ale uvidíte, že si to nakonec užijete.

4. Vstup zakázán

Zakažte svému mobilu přístup do ložnice. Tak alespoň nebudete usínat s pohledem na displej (navíc světlo, které vydává, negativně ovlivňuje kvalitu spánku).

5. Já jsem šéf

Zamyslete se – copak se chcete nechat ovládat technikou? Mobilním telefonem? To vy jste člověk s vlastní vůlí, vy máte vše ve svých rukou. I rozhodnutí, že se zbavíte závislosti na mobilu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat