Pijeme až moc. Jsme šestí největší konzumenti alkoholu na světě

Světová zdravotnická organizace srovnala 194 národů světa, aby zjistila, který z nich konzumuje nejvíce alkoholu na hlavu za rok. Absolutní jedničkou – v ne zrovna lichotivém žebříčku – se stala Litva. Tamní lidé vypijí za rok 18,2 litru čistého alkoholu na hlavu. Česko skončilo ve srovnání na šesté pozici.

Konzumace alkoholu byla sledována u osob starších patnácti let, ale výsledné číslo bylo přepočteno na hlavu. Tedy i na kojence a osoby, které nekonzumují alkohol vůbec.

Česko je tradičně největším konzumentem piva přepočteno na hlavu, nikoli však jediničkou v celkovém objemu vypitého piva, vzhledem k tomu, že má jen deset milionů obyvatel a nemůže se tedy srovnávat s Čínou, Ruskem či USA.

Nicméně v konzumaci alkoholu (počítáno jako čistý etanol na hlavu) jsou Češi šestí na světě. Každý rok tu připadá na jednoho občana 13,7 litru čistého etanolu. Světový průměr činí 6,4 litru stoprocentního alkoholu na hlavu a rok.

Žebříček deseti největších konzumentů alkoholu podle WHO:

1. Litva
2. Bělorusko
3. Moldávie
4. Rusko
5. Rumunsko
6. Česko
7. Chorvatsko
8. Bulharsko
9. Belgie
10. Ukrajina a Estonsko

Pozor hlavně u dětí

Česko je rovněž bohužel pověstné i tím, že zde děti a mladiství přicházejí do kontaktu s alkoholem v poměrně nízkém věku. A jak ukazují nejrůznější studie, může to mít závažné následky.

Opíjení se není zdravé ani pro dospělé. Jejich mozek se však dokáže s nadměrným příjmem alkoholu vyrovnat lépe než mozek dospívajících. U nich etanol způsobuje nezvratná poškození hippokampu. Toto centrum mozku přitom hraje důležitou roli při uchovávání informací. Jeho poškození doživotně negativně ovlivní paměť a učení. Pít by však neměli ještě ani osmnáctiletí, protože jejich mozek není zralý.

„V očích zákona jste považováni za dospělé, když dosáhnete osmnácti let. Ale mozek nadále zraje a zdokonaluje se do poloviny dvacátých let. Mladí lidé by měli rozhodně vědět, že když se opíjejí během tohoto období vývoje, mohou si nezvratně poškodit mozek a schopnost učení a pamatování,“ tvrdí doktorka Mary Louise Risherová z Duke University v Severní Karolíně.

Její tým prokázal nezvratné neurologické změny v hippokampu u mladých dospělých lidí, kteří nadměrně konzumovali alkohol.

Podle vědců ze Severní Karolíny také alkohol oddaluje zrání mozku a souvisí s nedospělým chováním. Jedinci, kteří začnou pít v pubertě, mají nejen trvale poškozenou schopnost se učit, ale jejich mozek dospívá ještě později než u jedinců, kteří nepijí alkohol vůbec.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat