Syndrom zlomeného srdce škodí stejně jako infarkt

Syndrom zlomeného srdce je vážná zdravotní komplikace, která může stát člověka i život. Rozvíjí se v momentě, kdy člověk přijde o někoho milovaného a není schopen se s tím smířit. Obrovská rána je provázena extrémním působením stresových hormonů, které zhoubně účinkují na zdraví srdeční svaloviny. Lidé po silném záchvatu syndromu zlomeného srdce mají stejné vyhlídky s ohledem na délku života jako pacienti po infarktu.

Tvrdí to vědci z Aberdeenu, podle nichž lidé trpící zlomeným srdcem mají v myokardu stejnou míru poškození jako ti, u nichž došlo k zástavě srdce. V nejtěžších případech lidé na zlomené srdce mohou umřít. A podobný záchvat mohou dostat také po silně pozitivní události – výhře extrémní sumy v loterii.

„Myslívali jsme si dosud, že lidé, kteří utrpí kardiomyopatii takotsubo, se plně zotaví bez lékařské pomoci. Ale my jsme prokázali, že toto onemocnění má dlouhodobě negativní účinky na zdraví myokardu a způsobuje trvalá poškození srdeční svaloviny,“ uvedl doktorka Dana Dawson z Aberdeen University.

Co s ním?

Na zlomené srdce je třeba ordinovat především klid a dostatek času k hojení. Ale podle britských dietologů existují potraviny, které srdce podpoří fyzicky, a tudíž se lépe vyrovnává se stresem plynoucím ze ztráty milované osoby. Takovými potravinami jsou kupříkladu vejce, chřest, sardinky, vlašské ořechy, cukety, banány či ústřice a další potraviny.

Zlomené srdce není nic jednoduchého, může našimi emocemi pěkně zahýbat a vyvolat v nás pocit naprosté beznaděje, nejistoty a stavu bez energie. Komfortní jídla (pizza, zmrzlina či čokoláda) nás nikdy nezklamou, vždy nám udělají dobře, ale jsou příliš tučné a nezdravé,“ vysvětluje dietoložka Cassandra Barns v rozhovoru pro Daily Mail.

Doporučuje jíst takové potraviny, které obsahují mastné nenasycené kyseliny, vitaminy skupiny B, hořčík a zinek. Proto by v jídelníčku neměly chybět banány, vlašské ořechy, lískové ořechy, pistácie, brambory, špenát, slunečnicová semínka, růžičková kapusta, kokos, černé fazole, kešu, listová zelenina, ovesné vločky, quinoa (merlík), losos, ústřice, sardinky, cukety, dýňová semínka, chřest, vajíčka, houby, libové hovězí, cizrna, pekanové ořechy, sezam, chia semínka (šalvěj hispánská). Naopak vyhnout bychom se měli jednoduchým cukrům a alkoholu.

„Omezením příjmu cukru a alkoholu si můžeme pomoci k rovnováze a vyhneme se jo-jo efektu v náladě. Dopamin nám sice působí příjemné pocity, ale to netrvá věčně, jakmile jeho hladina opět poklesne, můžeme se cítit ještě hůř,“ vysvětluje Barns, proč komfortní potraviny (tučné a sladké) pomáhají jen chvíli a vytváříme si na nich závislost. Dopamin se po jejich konzumaci vyloučí rychle, ale jeho hladina stejně rychle poklesne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat