Muži si fotí selfie zespodu, ženy shora

Kanadští vědci tvrdí, že kulturní stereotypy ovlivňující chování jednotlivých pohlaví určují to, jak si ženy a muži pořizují autoportréty. Tzv. selfie snímky totiž ženy častěji snímají s rukou nad hlavou, zatímco muži se fotí spíš s rukou dolů.

Proč? Muži chtějí vypadat vysocí a urostlí, proto se fotí zespodu, vytvářejí tím iluzi, že jsou vyšší, mohutnější a mocnější. Naopak ženy chtějí vypadat štíhleji a drobněji, k čemuž jim pomáhá iluze focení shora.

„Když se fotíme kvůli profilu na online seznamce, intuitivně manipulujeme ve vertikálním směru s fotoaparátem, abychom ovlivnili to, jak chceme, aby nás opačné pohlaví vnímalo,“ tvrdí doktorka Jane McCartney z University of Saskatchewan v Kanadě.

Existuje dokonalá selfie?

Fenomén selfie fotografií jen tak ze světa nezmizí. Jenže zatímco někteří lidé mají fotky, jako by byli profesionální modelky a modelové, jiní zkoušejí cokoli a pořád to nějak není ono. Pokud k této druhé skupině patříte i vy, věřte, že nemusíte zoufat – i dokonalá selfie se dá naučit!

Trénujte, trénujte, trénujte

A nemusíte nutně hned s foťákem či mobilem v ruce – pěkně se postavte před zrcadlo a zkoušejte si nejrůznější výrazy a postoje. Co vám sluší? Co naopak vypadá poněkud divně? Prostě sami ze sebe udělejte „pokusného králíčka“.

Popřemýšlejte nad prostředím

Upřímně řečeno, fotka odkudsi z veřejných záchodků či neuklizené koupelny bude vždycky působit rozpačitým dojmem (a to ještě v tom lepším případě). I selfie fotografie by měla nést nějaký příběh – něco, co dá ostatním jasně vědět, proč jste snímek pořídili. A tak vybírejte scenérii, která vás bude obklopovat, s maximálním úsilím.

Poslouchejte své tělo

Fotit selfie v nějaké nepřirozené pozici vám na výrazu obličeje dvakrát nepřidá. Kdy je vaše tělo (a s ním i vy) nejuvolněnější? Kdy se cítíte nejpohodlněji? Když sedíte? Ležíte? I to jsou otázky, na které je dobré znát odpověď, než zmáčknete spoušť.

Buďte sami sebou

Tohle je asi nejdůležitější – na selfie fotkách nic nepředstírejte. Nehrajte si na lamače dívčích srdcí, když jím nejste. Nepředstírejte, že jste padesátikilová modelka, když nejste. Ano, nějaké menší nedostatky se dají správným zacílením objektivu skrýt (i to si můžete zkoušet v rámci tréninků), ale nic nelamte přes koleno!

A jedna rada na závěr – neberte selfie příliš vážně! Nepokoušejte se o laciné pózy, focení si užívejte a nikterak vydařenými pokusy se nenechte odradit! O nic nejde!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat