Každodenní konzumace alkoholu prodlužuje život

Vědci z Americké kardiologické vysoké školy tvrdí, že každodenní střídmá konzumace alkoholu snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění a prodlužuje život. Nikdy však nesmí člověk zvýšit denní dávku konzumace nad jeden až dva drinky. Alkohol v jakémkoli množství ale zvyšuje riziko rakoviny.

„Zdraví dospělí, kteří vypijí týdně od tří do čtrnácti alkoholických nápojů, jsou ohroženi předčasným úmrtím na choroby oběhové soustavy o pětinu méně než abstinenti,“ tvrdí kardiologové z Washingtonu D.C.

U žen je přitom účinek alkoholu silnější (až pětadvacet procent) než u mužů (třináct procent). A při nadměrné konzumaci alkoholu je naopak riziko předčasného úmrtí o pětadvacet procent vyšší ve srovnání s abstinenty.

Alkohol v jakémkoli množství však prý zvyšuje riziko rakoviny.

Sklenka na dobrou noc?

Také si po náročném dni dáváte sklenku vína, piva či něčeho ostřejšího, než se odeberete do postele, aby se vám lépe usínalo? Pak byste tento zvyk měli přehodnotit. Sedativní účinek alkoholu je totiž vykoupen dvěma zhoubnými vlivy – jednak je spánek s ním v krvi velmi nekvalitní, ale etanol sám ničí také mozek a játra.

„Nové výzkumy naznačují, že až čtvrtina dospělé populace pravidelně konzumuje večer alkohol, aby pak usnula,“ tvrdí doktor Max Pemberton, britský lékařský poradce.

Podle něj ale můžou za epidemii nespavosti v dnešní době mobilní telefony. Vyzařují modré světlo, které narušuje přirozené denní rytmy přímými účinky na hormon spánku. Mnoho lidí navíc po telefonu, tabletu či počítači sáhne právě proto, že nemůže usnout. Tím se dostává do začarovaného kruhu. Řešení pak nacházejí v jiném ještě horším kruhu – alkoholu.

„Alkohol má sedativní účinky. Uspává a znecitlivuje tkáně. Jenže také narušuje přirozené fáze spánku a člověk po něm není ani zdaleka odpočinutý tak, jak by byl po spánku bez alkoholu v krvi. Lidé, kteří se uspávají alkoholem pravidelně, se cítí každé ráno vyčerpaně,“ vysvětluje doktor Pemberton.

Pravidelné pití před usnutím způsobuje deprese, poškozuje myšlení a paměť, je rizikem pro rozvoj demence a ničí také játra. Jenže právě deprese podporují člověka k dalšímu pití. Ďábelský kolotoč nespavosti, depresí a stále větších dávek alkoholu se tak rozehrává.

„Řešit nespavost alkoholem je to nejnebezpečnější, co člověk může udělat,“ dodává doktor Pemberton v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat