Internet v telefonech zhoršuje naši schopnost pamatovat si detaily

Moderní technologie a aplikace omezují potřebu řešit problémy do detailu. Tvrdí to uznávaná britská vědkyně profesorka Susan Greenfield. Podle ní Google a moderní technologie zhoršují schopnost pamatovat si detaily jednoduše proto, že jsou neustále po ruce a nahrazují lidský mozek. Hromadění informací přestalo být důležité.

„Pamatovat si jména či data není potřeba, protože si je najdete jediným kliknutím tlačítka,“ tvrdí Susan Greenfield, která zkoumala schopnost dnešní generace pamatovat si detaily.

S kolegy z Lincoln College a Oxfordské univerzity prokázala, že čas strávený v minulosti učením, hrou a setkáváním s přáteli v reálném světě je nahrazen digitálním světem na displeji.

„Zdánlivě neškodný přesun k informační závislosti na technologiích by mohl mít ohromný vliv na to, jak nám složité argumenty dávají smysl,“ věří vědkyně.

Dokonalý počítač

Přitom náš mozek dokáže uchovat tak ohromné množství dat, že se to rovná objemem všem informacím obsaženým v celém internetu.Mozek je proto nejdokonalejším počítačem na světě. A je tak efektivní, že na svou činnost používá jen dvacet wattů proudící energie. Každý si přitom dokáže představit, jak slabě svítí dvacetiwattová žárovka.

„Objevili jsme klíč k odemčení principu, podle něhož neurony hippokampu fungují s velmi nízkou energií, ale velmi vysokou výpočetní silou. Naše nová měření paměťové kapacity mozku zvyšuje dosavadní odhady desetkrát na zhruba asi petabajt, to je přibližně tolik, co je v celém internetu,“ uvedl profesor Terry Sejnowski ze Salkova institutu v Kalifornii.

Jeho tým při studiu neuronů odhalil desetkrát více nespojitých synapsí, což znamená, že mozek dokáže uchovat desetkrát více informací. „Dosud se přitom mínilo, že mozek dokáže uchovat asi jen jeden či dva bity krátkodobé a dlouhodobé paměti v hippokampu,“ dodal doktor Tom Bartol ze Salkova institutu.

„Pod zjevným chaosem a zmatkem mozku skrytě leží velikostně a tvarově precizní synapse, které nám byly dosud skryty,“ dodal profesor Sejnowski.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat