Na míse toalety prosedíme více času, než strávíme sportem

Dnešní lidé se západním stylem života jsou člověkem sedavým. Přitom právě sedavý životní styl je pro lidské zdraví zhoubou. Výzkumy britských epidemiologů ale prokazují, že většina populace dnes prosedí více času na toaletní míse, než kolik věnuje sportu. A k tomu také většina prosedí dlouhé hodiny v zaměstnání.

Většina lidí netráví týdně sportem ani tři hodiny, ale více než tři hodiny prosedí na toaletní míse. Průměrný člověk dnes tráví sportem jen kolem hodiny a půl týdně, což je příliš málo vzhledem k sedavému životnímu stylu.

Sedíme při dojíždění do zaměstnání, většinou i v zaměstnání a nakonec i po návratu domů při odpočinku.

„Dvě třetiny osob prosedí minimálně šest hodin denně,“ tvrdí odborníci z neziskové organizace UKactive.

Lidé jsou po miliony let evoluce zvyklí se denně pohybovat a jen malou část dne trávit poleháváním a posedáváním.

„Lidé jsou stvořeni k pohybu, ale moderní způsob života nás zbavil pohybu do té míry, že trávíme více času odpočinkem, než se potíme,“ vysvětluje doktor Steven Ward z UKactive.

Rychlejší stárnutí

Sedavé zaměstnání je vskutku velmi zhoubné pro lidské zdraví. Podle kalifornských vědců žena, která denně stráví sezením na židli deset hodin, zestárne o osm let rychleji. Jinými slovy, ve čtyřiašedesáti její tělo odpovídá tělu dvaasedmdesátiletého jedince. A sedavé povolání také zvyšuje riziko rakoviny, diabetu a chorob srdce.

Vědci ze San Diega sledovali buňky patnácti set žen ve věku čtyřiašedesát a více let. Výsledky pak vztáhli ke skutečnosti, jak moc žena sedí během dne a jaký typ životního stylu vede. Z analýzy je patrné, že sedavé povolání zrychlí proces stárnutí tak, že buňky vypadají v průměru o osm let starší, než kolik ve skutečnosti opravdu mají.

„Jen půl hodina rychlé chůze, zahradničení či jízdy na kole ale stačí na to, aby se negativní důsledky sedavého povolání omezily. Ženy, které seděly dlouho během dne, ale každý den se aspoň půl hodiny aktivně pohybovaly, neměly kratší telomery,“ tvrdí autoři ze San Diega. Právě délka telomer – ramen chromozomů – se s věkem zkracuje.

„Náš výzkum dokazuje, že buňky stárnou rychleji, když má člověk sedavý životní styl. Chronologický věk neodpovídá biologickému věku,“ vysvětluje doktor Aladdin Shadyab z University of California v San Diegu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat