Etiketa mezi oblaky: 4 tipy, jak ze sebe neudělat křupana

I cestování má svá pravidla slušného chování. A platí to i pro létání. Ano, tenhle druh cestování může být poměrně stresující záležitostí, ale to ještě neznamená, že bychom se neměli držet určitých standardů.

Pomineme situaci, kdy celé letadlo čeká s odletem na jediného pasažéra, který – i přes několikeré výzvy v letištním rozhlase – tvrdošíjně zůstává u baru. Spíše se zaměřme na maličkosti, které dokážou spolehlivě otrávit i ty nejtrpělivější spolucestující, a kterým se dá přitom tak lehce předejít.

1.    Příruční zavazadla

Ačkoli se zdá, že malé příruční kufříky a batůžky neznamenají žádné nebezpečí, v rukách jistého druhu lidí se stávají téměř zbraní…
Příklad č. 1: Kolikrát už jste nemohli ke svému sedadlu (společně s dalšími pasažéry) jen proto, že jste uvízli v uličce kvůli spolucestujícímu, který se marně snaží narvat své příliš velké příruční zavazadlo (které tím pádem není příruční) do úložného prostoru nad hlavou nebo pod sedadlo. Takoví lidé zdržují a rozhodně není jejich chování nijak slušné a ohleduplné k ostatním…

Příklad č. 2: Podobně „milí“ jsou i cestující, kteří bezohledně vláčejí zavazadlo uličkou, přičemž jím několikrát uhodí pasažéry, kteří již sedí (to je mimochodem velmi častý jev i v jiných dopravních prostředcích, včetně MHD). Platí, že zavazadlo neseme opatrně před sebou, abychom měli jeho polohu stále na očích.

2.    Skloněné sedadlo

Pokud vám vaše sedadlo umožňuje sklopit opěradlo tak, abyste se mohli pohodlně natáhnout, máte jistě možnost této výhody využít, nemáte však na to automatické právo. Vždy se zeptejte pasažéra sedícího za vámi, zda mu to nebude vadit. S největší pravděpodobností se setkáte s příznivou odpovědí a budete si moct sedadlo sklopit. Pokud byste o svolení nepožádali, může se stát, že cestujícímu za sebou rozlijete na nohy horkou kávu, rozbijete mu laptop nebo mu poraníte nohy. Navíc vždycky je nutné počítat s tím, že váš spolucestující nebude chtít strávit osmihodinový let s vaší hlavou ve svém klíně. Jeho odmítnutí musíte respektovat.

3.    Opěrky

To je trochu jako v kině – komu patří opěrky u spojených řad sedadel? Ve skutečnosti nikomu, a tedy všem. Že to není právě jasné pravidlo? To je bohužel možné, ale je to tak. O opěrky se se svými spolupasažéry musíte podělit. Tak jako oni musí respektovat vaše pohodlí, tak i vy musíte brát ohled na to jejich.

4.    Vystupujeme

Je až s podivem, kolik lidí bere přistání a zastavení letadla na zemském povrchu za jasný signál, že přišel moment, kdy je nutné co nejrychleji vstát, vyrvat příruční zavazadlo z přihrádky a hnát se (k často ještě neotevřenému) východu. Co na tom, že se derou přes cestující sedící blíže uličce, šlapou ostatním na nohy a kufříkem uhodí polovinu pasažérů. Hlavně, že jsou u východu první (co na tom, že budou ještě hodinu čekat na zavazadla). Při vystupování platí – nikdo se nikam nežene, první vstávají lidé sedící do uličky a blíže východům, nepředbíhá se.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat